Zapadni zvaničnici o izborima u Rusiji: Nijesu bili ni slobodni ni pošteni

Zapadni zvaničnici o izborima u Rusiji: Nijesu bili ni slobodni ni pošteni

Zapadni zvaničnici ocijenili su da predsjednički izbori u Rusiji, na kojima je ubjedljivu pobjedu odnio Vladimir Putin, nijesu bili slobodni i pošteni. „Izbori u Rusiji nijesu bili slobodni i pošteni i bili su zasnovani na represiji i zastrašivanju“, rekao je visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj, prenosi Rojters.

Ministarstvo spoljnih poslova Francuske saopštilo je da ta zemlja ne priznaje i nikada neće priznati, kako su naveli, održavanje i rezultate ovih takozvanih izbora.

„Francuska ponovo potvrđuje svoju posvećenost suverenitetu, nezavisnosti, jedinstvu i teritorijalnom integritetu Ukrajine“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je takođe osudilo izbore održane u ukrajinskim regionima kao „novo kršenje međunarodnog prava i Povelje Ujedinjenih nacija“ i pohvalilo mnoge Ruse koji su mirno protestovali protiv izbora.

Osuda izbora u Rusiji, kako navodi Rojters, stigla je i od litvanskog ministra spoljnih poslova Gabrielijusa Landsbergisa.

„U ovoj atmosferi neslobode definitivno ne može biti izbora“, rakao je on.

Da izbori nijesu bili demokratski ocjena je i portparola Savjeta nacionalne bezbjednosti Bijele kuće.

„Izbori očigledno nijesu slobodni niti pošteni s obzirom na to kako je gospodin Putin zatvorio političke protivnike i spriječio druge da se kandiduju protiv njega“, poručio je on.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da su posljednjih dana u Rusiji simuliraju izbore.

„Nema legitimiteta i ne može ga biti u ovoj imitaciji izbora. Ovoj osobi (Aleksandar Putin)treba da se sudi u Hagu. To je ono što moramo da obezbijedimo“, poručio je on.

Njemačko Ministarstvo spoljnih poslova na društvenoj mreži Iks je izbore u Rusiji nazvalo pseudoizborima.

„Pseudoizbori u Rusiji niijsu ni slobodni ni pošteni, rezultat neće nikoga iznenaditi. Putinova vladavina je autoritarna, on se oslanja na cenzuru, represiju i nasilje. „Izbori“ na okupiranim teritorijama Ukrajine su ništavni i još jedno kršenje međunarodnog prava“, navodi se u objavi Ministarstva.

Komentarišući izbore u Rusiji, britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron rekao je da tako ne izgledaju slobodni i fer izbori.

„Birališta su zatvorena u Rusiji, nakon nezakonitog održavanja izbora na ukrajinskoj teritoriji, nedostatka izbora za birače i bez nezavisnog nadgledanja OEBS-a. Tako ne izgledaju slobodni i fer izbori“, navodi se u njegovoj objavi na društvenoj mreži Iks.

Poljsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su u Rusiji održani takozvani predsjednički izbori.

„Od 15. do 17. marta 2024. godine u Rusiji su održani takozvani predsjednički izbori. Glasanje je proteklo u uslovima ekstremne represije protiv društva, što je onemogućilo donošenje slobodnog, demokratskog izbora“, saopštilo je Ministarstvo.

Izvor:AntenaM

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.