Blinken: Zapadnom Balkanu ne treba povratak u 90-te

Blinken: Zapadnom Balkanu ne treba povratak u 90-te

Državni sekretar SAD-a pozvao Beograd i Prištinu da ne dižu tenzije

Dijalog između Beograda i Prištine kojim posreduje EU je jedini održivi mehanizam, ali i jedini održivi put naprijed, poručio je državni sekretar SAD-a, Entoni Blinken.

- Potrebno je da vidimo konstruktivne napore i Kosova i Srbije u dobroj vjeri da stabilizuju odnose i da idu tim putem, da ne dižu tenzije - kazao je juče Blinken tokom posjete Austriji, prenosi KoSSev.

Na konferenciji sa austrijskim šefom diplomatije, Aleksandrom Šalenbergom, ujedno je pozvao strane da ispune obaveze koje su preuzele u sklopu dijaloga, ali i da se "poveća koordinacija i poveća transparentnost sa međunarodnim partnerima“.

Blinken se osvrnuo na devedesete godine, navodeći da je tada dobar dio fokusa svijeta bio usmjeren ka Balkanu, odnosno Bosni i Hercegovini i Kosovu.

- A ono što nam ne treba, što ne treba Evropi, a posebno ne treba ljudima Zapadnog Balkana, jeste trenutak povratka u budućnost, u kojem se nalazimo u devedesetima - poručio je Blinken.

On, međutim, navodi da Zapadni Balkan danas ide drugačijim putem, u pravcu pune integracije sa Evropom.

- Dijelimo cilj demokratskog, prosperitetnog, mirnog regiona integrisanog sa ostatkom Evrope - poručio je Blinken.

Izvor:Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.