Protest stanara zgrade u Bijelom Polju: Iznijeće krevete i
Vijesti, Foto: Jadranka Ćetković

Protest stanara zgrade u Bijelom Polju: Iznijeće krevete i "preseliti" na kružni tok

U zgradi bivšeg sreskog načelstva danas živi 10 porodica, mahom samaca i dva stanara koja tu borave povremeno Stanari zgrade bivšeg sreskog načelstva u blizini Odjeljenja bezbjednosti u Bijelom Polju, koji žive u katastrofalnim uslovima, najavili su da će za 20 dana iznijeti krevete i ‘preseliti’ se na kružni tok ispred zgrade, ukoliko nadležni ne riješe njihove probleme.

Oni su to kazali juče na protestu upozorenja ispred zgrade, tražeći hitnu sanaciju krova i zidova koji prokišnjavaju na sve strane.

Predsjednica skupštine stanara Senada Agović kazala je da je pored krova i dimnjaka neophodna sanacija stanova regipsom, kako bi bar malo upristojili prostor u kojem borave.

“Ovo je ruglo od zgrade, padaju plafoni, pale se djelovi zgrade jer su dimnjaci loši... Imaju novca da sređuju fasade u Ulici slobode, a za ovo ruglo nemaju. Svi se čude na šta liči zgrada, stranci prolaze i fotografišu misleći da je ovo napuštena zgrada. Prije 15 godina premazali su nešto što su nazvali fasadom, ali to je raspad, a ne fasada. Kada se komšiji zapalio stan, a naši oštećeni od dima, dali su nam po 500 eura, što smo potrošili na krečenje”, kazala je Agović, dodajući da su se obratili ombudsmanu, i da čekaju odgovor.

Beskućnik Željko Dobrašinović koji je živio na vrhu Obrova u čatmari koja je bila pred rušenjem, privremeno se preko kuma smjestio ovdje.

“Jedina razlika od čatmare koja je prijetila da se sruši je što ne idem daleko na izvor i što se ne kupam napolje. Sve prokišnjava, tu se samo zmije legu”, kazao je on.

Izbjeglica iz Foče Amina Jusmani je dobila od jedne nevladine organizacije iz Švajcarske pomoć za opremanje kupatila, međutim radovi nisu urađeni kako treba pa je praktično bez njega.

“Cijevi pucaju čim otvorim vodu, pršti na sve strane. Uslovi u sobi su nikakvi, iz sobe iznad kiša pada na regips, i samo čekam kad će kad zaspim plafon da mi se sruči na glavu”, ispričala je ona.

I Šefto Agović je kazao da više ne može da se živi u zgradi staroj više od 100 godina, dodajući da urgentno mora da se renovira zgrada, da Opština preuzme zgradu, iseli stanare i obezbijedi neki drugi smještaj.

Stanare su podržali i Almer Mekić iz NVO “Euromost” i predstavnik Pokreta penzionera Svetozar Čabarkapa.

“Šaljemo jasnu poruku predsjedniku Opštine Petru Smoloviću, predstavnicima Ministarstva rada i socijalnog staranja i Fondu PIO da će oni biti odgovorni ako se nešto desi stanarima, kojima je ugrožena bezbjednost. Pozivamo predstavnike resornog ministarstva da dođu na sjever, da obiđu ovakva mjesta i da se uvjere u kakvim uslovima žive ovi ljudi. Ova se zgrada zapalila prošle godine, rizična je za život, ovim ljudima hitno treba pomoći, kazao je Mekić, dodajući da je jedini način da se građani izbore za svoja prava da izađu na proteste i blokiraju ulice.

Perka Kljajević koja živi u komšiluku ukazala je na problem zidina u blizini zgrade sa druge strane, odakle čim progrije sunce izbijaju zmije na sve strane.

“Po cijelo ljeto ovdje nešto palimo kako bismo otjerali zmije. Obraćali smo se nadležnim službama, svi peru ruke govoreći da to nije u njihovoj nadležnosti”, kazala je Kljajević, pojašnjavajući da se radi o zidinama nekadašnjeg zatvora koji se nalazi iza zgrade sreskog načelstva.

Prema podacima istoričara zgrada je, kako se pretpostavlja, građena poslije Prvog svjetskog rata i u njoj je do 1950. godine bilo sresko načelstvo.

U njoj danas živi 10 porodica, mahom samaca i dva stanara koja tu borave povremeno.

Potpredsjednik Opštine Nermin Bećirović je kazao da su svjesni problema, ali da se radi o privatnoj zgradi.

“Po Zakonu o etažnim vlasnicima, odnosno o Zakonu o održavanju vlasnici su dužni da se brinu o zajedničkim prostorijama i da izdvajaju novac. Skupština stanara može da nam se obrati, uvijek ćemo pomoći, kao što smo kada je bio požar prošle godine ili postavljanje fasade prije desetak godina ili nepogode, ali mi ne možemo svaku privatnu zgradu da pomažemo, jer nije naša nadležnost niti je u našem vlasništvu”, kazao je Bećirović.

Izvor:Vijesti

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.