HRA: Na sceni bezobzirna partijska borba za kontrolu policije

HRA: Na sceni bezobzirna partijska borba za kontrolu policije

Akcija za ljudska prava protestuje zbog kršenja Zakona o unutrašnjim poslovima u postupku izbora vršioca dužnosti direktora UP

Akcija za ljudska prava (HRA) protestuje zbog partijske borbe za kontrolu nad Upravom policije (UP) i kršenja Zakona o unutrašnjim poslovima (ZoUP) u postupku izbora vršioca dužnosti direktora Uprave policije.

- Uprava policije mora biti profesionalna, politički i ideološki neutralna služba svih građana, a ne partijski plijen bilo koje stranke, pogotovo ne onih koje se deklarišu kao proevropske i demokratske. ZoUP propisuje da Vlada na predlog ministra unutrašnjih poslova za vršioca dužnosti određuje jednog od rukovodilaca unutrašnje organizacione jedinice Policije koji ispunjava uslove za direktora (čl. 16) - napominju iz HRA.

 

Međutim, kako dodaju, Vlada je sinoć odlučila da premijer ima pravo da predloži vršioca dužnosti, a zatim i usvojila njegov predlog, umjesto predloga ministra, iako ne postoji propis koji Vladi daje za pravo da postupi na takav način.

- Ono što je Vlada sinoć jedino mogla da uradi je da ne izabere vršioca dužnosti, a premijer da od ministra zatraži ostavku ili da predloži Skupštini da ga razriješi. Niz improvizacija, neutemeljenih u zakonu, pokrenut je još ranije odlukom ministra unutrašnjih poslova da raspiše konkurs za v.d. direktorai sprovede poligrafsko testiranje prijavljenih kandidata, iako takav postupak Zakon ne poznaje - istakli su iz Akcije za ljudska prava.

Naglašavaju da je na sceni je očigledna bezobzirna partijska borba za kontrolu policije, iako je propisano da ona u svom radu mora biti politički i ideološki neutralna (ZoUP, čl. 14).

- U takvim okolnostima možemo samo da se pitamo kome je stalo do takve profesionalne policije, a kome do produženog uticaja kriminalnih klanova na njen rad?! Posebno zabrinjava to što bi cijena ovih poltičkih i pravnih improvizacija mogla biti propuštanje istorijske šanse za skori ulazak Crne Gore u Evropsku uniju - zaključuju iz HRA.

Podsjećamo, Vlada Crne Gore je većinom glasova izabrala Aleksandra Radovića za vršioca dužnosti direktora policije na prijedlog premijera Milojka Spajića. Time je prekršen Zakon o unutrašnjim poslovima jer prijedlog nije formulisao ministar unutrašnjih poslova.

Izvor:Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.