Grosi: Vode iz nuklearne elektrane Fukušima, koje su ispuštene u okean, bezbjedne
Foto: Mandatory credit Kyodo via REUTERS

Grosi: Vode iz nuklearne elektrane Fukušima, koje su ispuštene u okean, bezbjedne

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi rekao je da su prečišćene radioaktivne otpadne vode iz nuklearne elektrane Fukušima koje su ispuštene u okean bezbjedne i da nisu uticale na životnu sredinu.

On je tokom sastanka sa lokalnim japanskim predstavnicima u Fukušimi izjavio da je ispuštanje obavljeno u skladu sa bezbjednosnim standardima i da zabrane uvoza proizvoda iz te oblasti koje su neke države uvele, nemaju opravdanje.

Grosi je juče stigao u svoju prvu posjetu Japanu od avgusta prošle godine, kada je počelo ispuštanje voda, a razgovaraće sa zvaničnicima zemlje i o daljoj saradnji u promovisanju kontrolisane upotrebe nuklearne energije.

Njegova posjeta dolazi dva dana nakon što je Japan obilježio 13 godina od zemljotresa i cunamija, 11. marta 2011, koji su izazvali katastrofu u Fukušimi.

Grosi je danas postrojenje iz kojeg su otpadne vode ispuštene, obišao u pratnji zvaničnika elektrane. IAEA je u izvještaju naveo da je uticaj voda na okolinu zanemarljiv i da je cijeli proces ispuštanja ispunjava međunarodne bezbjednosne standarde.

Cunami je 2011. godine izazvao kvar na tri reaktora nuklearne elektrane u Fukušimi što je dovelo do curenja radioaktivnih supstanci i zbog toga je nekoliko desetina hiljada stanovnika okolnih područja moralo hitno da napusti svoje domove.

Očekuje se da će radovi na dekontaminaciji i obnovi elektrane trajati još nekoliko decenija, ali se Japan suočava sa neposrednim problemom skladištenja oko 1,33 miliona tona vode kišnice, podzemnih i voda potrebnih za hlađenje nuklearnih reaktora.

Japanska Vlada ispustila je u okean dio otpadnih voda nakon što su one tretirane kroz sistem za dekontaminaciju koji uklanja radioaktivne elemente, osim tricijuma koji će biti u razblaženoj formi, prenosi Pobjeda.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.