Borelj: Izrael koristi gladovanje stanovništva Gaze kao oružje u ratu
Žozep Borelj

Borelj: Izrael koristi gladovanje stanovništva Gaze kao oružje u ratu

Visoki komesar EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj izjavio je da Izrael "koristi gladovanje kao oružje u ratu" i optužio tu zemlju da blokira kopnene rute koje su najbolji način za isporuku hrane stotinama hiljada Palestinaca suočenih sa glađu u Pojasu Gaze.

Borelj je sinoć rekao Savjetu bezbjednosti UN da humanitarna pomoć mora da se dostavi u Gazu, gdje je krizu stvorio ljudski faktor i nema prirodnih katastrofa, poplava ili zemljotresa.

"To je kriza koju je stvorio čovjek i kada tražimo alternativne načine za obezbjeđenje podrške morskim putem ili iz vazduha, moramo to da radimo jer je prirodna podrška putevima zatvorena, zapravo vještački zatvorena i gladovanje se koristi kao produžena ruka rata", ocijenio je Borelj, prenose agencije.

On je rekao da je takva praksa osuđena u Ukrajini i da se istovetne riječi moraju koristiti u Gazi.
Svjetski program hrane je juče isporučio hranu na sjever Gaze prvi put od 20. februara, saopštile su Ujedinjene nacije.

Poslije provjere na izraelskom graničnom prelazu Kerem Šalom šest kamiona sa humanitarnom pomoći ušlo je u Gazu.

Humanitarne organizacije bore se da isporuče pomoć tom izolovanom području mjesecima mada su neki privatni konvoji uspjeli da dopreme hranu.

Borelj je rekao da EU čekaju rezultate tri istrage izraelskih optužbi da je 12 zaposlenih u Agenciji EU za palestinske izbjeglice UNRWA učestvovalo u napadima Hamasa na jug Izraela 7. oktobra 2023.

On je, međutim, naglasio da UNRWA postoji samo zato jer ima palestinskih izbjeglica i ako nestane izbjeglica će i dalje biti, rekao je on.

"Zapravo jedini način da UNRWA nestane je da se te izbjeglice postanu građani palestinske države koja koegzistira s izraelskom državom", zaključio je visoki predstavnik EU.

Prvi korak da bi se to ostvarilo je da Savjet bezbjednosti UN jednoglasno usvoji rezoluciju kojom se podržava rješenje sukoba po modelu dvije države i “definisanje generalnih principa koji mogu dovesti do tog rezultata”, rekao je on.

Naglasio je i široku podršku takvom rješenju.

"Bila bi to divna mogućnost da se pokaže kako naši principi nijesu prazne riječi", rekao je Borel.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.