Odbor
Opština Zeta

Odbor "Za spas Zete": Sramna odluka da se još čeka na odluku o razgraničenju Zete i Podgorice

Iz Odbora "Za spas Zete" naglašavaju da zvanično obavještenje Ministarsta javne uprave da će se o razgraničenju opštine Podgorice i Zete razgovarati kada se utvrde konačne granice između Opštine Tuzi i Podgorice sramotno i pokazuje da Vlada nije profesionalno dorasla ovom poslu, te da stavlja kao prioritet u svim aktivnostima, političke interese i interese pojedinaca. Najavili su i mnogućnost protesta ukoliko se ovakav stav prema problemu razgraničenja dvije opštine ne promijeni uskoro.

Kako navode u saopštenju, Ministarstvo javne uprave zvanično je obavijestilo da će se rad Odbora za razgraničenje Podgorice i Zete nastaviti tek kada se utvrde konačne granice između Opštine Tuzi i Podgorice.

"Navedena vijest je blago rečeno sramota kako za Ministarstvo javne uprave, i potpisnika ovog obavještenja Dragišu Janjuševića, tako i za kompletnu Vladu koja pokazuje da nije profesionalno dorasla izlasku iz crne rupe u koju se decenijama nalazi, stavljajući kao prioritet u svim aktivnostima, političke interese i interese pojedinaca. Intenzivno već nekoliko mjeseci je i kroz djelovanje odbora „Za spas Zete“, kao i kroz djelovanje predstavnika Opštine Zeta u radu Odbora za razgraničenje, ukazivano Ministarstvu, kao i predsjedniku Odbora za razgraničenje, Dragiši Janjuševiću, da se Zakon o teritorijalnoj organizaciji mora posmatrati kao krovni akt u procesima razgraničenja. Kao što su i svi upoznati, navedeno nije imalo nikakvog efekta, već se proces donošenja odluka i zaključaka neosnovano odlagao od strane istih, iako smo i na to skrećali pažnju", ističu u saopštenju Odbora.

kako dodaju, u kratkom roku (prije par dana) problematizovano je razgraničenje Tuzi i Podgorice, koje već duže vrijeme nikoga nije zanimalo, i Zakon o teritorijalnoj organizaciji odjednom postaje bitan, tako što se pojedine odredbe tumače na pogrešan način, odnosno onako kako odgovara pojedincima, donosiocima odluka.

"Dragi građani, ako se sjećate izjave ministra Nika Đeljošaja od prije nekoliko dana, onda ste ujedno i pročitali obavještenje koje je danas potpisao državni sekretar Janjušević. Sve što je ministar Đeljošaj rekao u obraćanju za medije, Janjušević je sproveo u djelo kroz ovo obavještenje, i tako faktički ugasio 'institucionalno svjetlo', koje je i do sad slabo davalo svjetlosti, kada je Zeta u pitanju. Predstavnici Opštine Zeta su prije par dana skrenuli pažnju javnosti, a ujedno i uputili instrukcije Ministarstvu javne uprave, da su izdvajanje Opštine Tuzi iz Glavnog grada (2017. godina), i nakon toga izdvajanje Opštine Zeta iz Glavnog grada (2022. godina), potpuno različiti procesi teritorijalnih promjena (izdvajanja), kao i da su to dva procesa koja su zakonski okončana (u skladu sa članom 16 Zakona o teritorijalnoj organizaciji), što potvrđuje i samostalno funkcionisanje ovih novih opština. Procesi razgraničenja i raspodjele imovine su poslovi koji su dodijeljeni formiranim odborima za razgraničenje, i u pitanju su poslovi tehničke prirode i eventualnog dogovora, koji ne dovode u pitanje neke nove teritorijalne promjene u skladu sa navedenim članom zakona, već samo mogu dovesti do arbitraže. Nijednim slovom pomenutog zakona nije uslovljen rad jednog ili drugog odbora za razgraničenje, što je objektivnom čitaocu kristalno jasno", navode u Odboru "Za spas Zete".

U Ustavu Crne Gore, kako dodaju, propisana je obaveza svih da se pridržavaju Ustava i zakona, ali to ne treba da se tumači kao subjektivno pridržavanje kako odgovara pojedincima, već kao pravilo objektivnosti i profesionalnosti, ukoliko smo država zasnovana na vladavini prava.

Teritorijalno razgraničenje i raspodjela imovine između Tuzi i Podgorice, ne smije i ne može usloviti iste započete procese između Zete i Podgorice, jer da može, oni ne bi smjeli biti ni započeti.

"Ni poslovnik o radu ovih odbora za razgraničenje, niti važeća zakonska regulativa, ne ograničavaju rad ovih odbora, već to rade pojedinci, igrajući se prava. Uporednim radom dva odbora za razgraničenja, ovaj proces samo može biti kvalitetnije sproveden do kraja, na zadovoljstvo sve tri strane. Zeta u ovom trenutku čeka usvajanje Odluke o privremenom uređenju odnosa sa Glavnim gradom (koju treba Ministarstvo javne uprave da pripremi), a ne konačno razgraničenje. Navedenom Odlukom bi se privremeno riješio problem razgraničenja i opština bi profunkcionisala u dijelu nepokretne imovine kojom raspolaže (u skladu sa zakonom), kao što je to uradila i Opština Tuzi u prethodnom periodu. Postavlja se logično pitanje zašto je Opština Zeta uopšte izdvojena kao samostalna, ako treba da prođe još nekoliko godina da bi ona stvarno postala samostalna. Navedeno pitanje je retoričko, svi znamo zašto. Apelujemo još jednom na predsjednika Jakova Milatovića, i premijera Milojka Spajića, da u moru svojih obaveza odvoje makar pola sata vremena za Zetu, kao što su to i uradili avgusta 2022. godine, u kasnim večernjim satima, kada su nam se pridružili na protestu na ulici. Kroz čestitke koje su prije mjesec dana uputili Opštini Zeta za dan opštine, Milatović je naveo da će Zeta u predsjedniku Crne Gore imati pouzdanog partnera za svaku konstruktivnu inicijativu, dok je premijer Spajić rekao da ćemo zajedno osnaživati saradnju, učvršćujući sinhronizovano djelovanje administracija. Dobro bi bilo da riječi iz čestitke ne budu samo slovo na papiru, već da stvarno i predsjednik i premijer shvate važnost ovog trenutka za Zetu, i pokažu spremnost da pomognu. Prijateljski pozivamo i sve političke subjekte, kako one u vlasti, tako i one u opoziciji, da svojim uticajem, poznanstvom i autoritetom pokušaju da unaprijede izuzetno loš položaj u kojem se Zeta nalazi, kada je u pitanju razgraničenje, jer u suprotnom imaćemo opštinu koja godinama neće imati svoju imovinu, neće moći da realizuje nijednu investiciju, tj. opštinu koja će u svom funkcionisanju biti izuzetno ograničena, bez prostora za razvoj", navode u saopštenju.

Apelovali su na Zećane koji se nalaze u Skupštini i Vladi, Slađanu Kaluđerović, Milana Kneževića i Aleksu Bečića, da zajednički sagledaju ovu trenutnu situaciju, i pokušaju da pomognu u prevazilaženju krize.

"Ukoliko u narednim danima javnost ne bude upoznata sa promjenom iskazanog stava kada je u pitanju Zeta i njen proces razgraničenja, odbor "Za spas Zete“ će definitivno prestati da djeluje institucionalno, jer praksa dokazuje da to ne rade ni državne institucije, i vrlo brzo će se pristupiti protestnim aktivnostima, o kojima će svi biti obaviješteni", poručili su u ovom Odboru.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.