Zbog izjave da je presuda u slučaju ”državni udar” kupljena, Mugoša kažnjena zabranom napredovanja i smanjenjem plate 30 odsto naredna tri mjeseca

Zbog izjave da je presuda u slučaju ”državni udar” kupljena, Mugoša kažnjena zabranom napredovanja i smanjenjem plate 30 odsto naredna tri mjeseca

Sutkinja Suzana Mugoša odgovorna je za to što je počinila teži disciplinski prekršaj iz člana 108 stav tri tačka 13 - odluka je Disciplinskog vijeća Sudskog savjeta koju je saopštio predsjednik tog vijeća Fikret Kurgaš.

Nezadovoljna strana, kako je istakao, ima pravo žalbe Vrhovnom sudu – koji je dužan da donese odluku u roku od 30 dana od podnošenja žalbe.

Kazna je 30 odsto na platu tokom tri mjeseca i zabrana napredovanja dvije godine – dodao je Kurgaš.

Prijedlog za pokretanje disciplinskog postupka pred Sudskim savjetom podnio je u novembru prošle godine predsjednik Višeg suda Boris Savić zbog stavova Mugoše da su neke sudije u Apelacionom sudu primile pare da ukinu njenu osuđujuću presudu u predmetu „državni udar“, nakon čega je slučaj vraćen na ponovno suđenje drugim sudijama.

Savić je u obrazloženju prijedloga naveo da su njene izjave, koje su prenijeli mediji, neprimjerene sudijskoj funkciji i nijesu dostojne jedne sutkinje jer je iznijela stavove iako odluka nije pravosnažna.

Mugoša je prethodno kazala da je izjavu o kupovini drugostepene presude dala kao odgovor na izjavu optuženih da je korumpirana. Ranije je pojasnila da na to sumnja i zato što imovinsko stanje sutkinje izvjestiteljke Seke Piletić ne odgovara njenim prihodima.

Tvrdi i da nije počinila prekršaje, jer izjavu nije dala na javnom mjestu, već iz kuće, te da u tom trenutku nije nije vršila sudijsku funkciju. Takođe, kaže da nije iznijela mišljenje o ishodu postupka bilo kog predmeta, niti o činjenicama, okolnostima, dokazima, pravnim zaključcima, a posebno o odluci u predmetu.

Prema njenim riječima, navedena izjava nije prepoznata kao mogući prekršaj jer spada u korpus ljudskih prava, odnosno predstavlja slobodu izražavanja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.