Preminuo lider Al Kaide na Arabijskom poluostrvu

Preminuo lider Al Kaide na Arabijskom poluostrvu

Al Kaida na Arabijskom poluostrvu (AKAP) objavila je smrt svog lidera Halida bin Umara Batarfija, saopštila je grupa Sajt (SITE) koja prati ekstremističke grupe. Naslijediće ga Sad Bin Atef El-Avlaki.

U saopštenju Al Kaide nije naveden razlog Batarfijeve smrti, prenosi Rojters.

Halid bin Umar Batarfi, militant iz Saudijske Arabije, vodio je medijsku mrežu grupe i igrao centralnu ulogu u preuzimanju vlasti u jemenskoj provinciji Abjan 2011. godine.

Iste godine je uhvaćen, ali je pobjegao iz zatvora 2015. Stejt department ga je uvrstio na listu traženih svjetskih terorista i obećao nagradu od pet miliona dolara za informacije koje bi dovele do njegovog hapšenja.

Za vođu Al Kaide na Arapskom poluostrvu (AKAP) imenovan je 2020. godine, nakon smrti svog prethodnika Kasima Al-Rimij. Tada je obećao da će ta teroristička organizacija postati "noćna mora za Amerikance".

Batarfijev nasljednik će biti Sad Bin Atef El-Avlaki, koji je takođe na američkoj listi traženih terorista. Vašington smatra AKAP najopasnijim ogrankom svjetske mreže.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.