Filips se povukao iz kampanje za demokratsku predsjedničku nominaciju

Filips se povukao iz kampanje za demokratsku predsjedničku nominaciju

Član Predstavničkog doma američkog Kongresa Din Filips saopštio je danas da se povlači iz trke za predsjedničkog kandidata Demokratske stranke, nakon što je u utorak u svih 15 saveznih država izgubio od aktuelnog predsjednika Džoa Bajdena.

Filips je u Mineapolisu poručio da podržava Bajdena, rekavši da „postoji samo jedan izbor“ u očekivanom duelu sa Donaldom Trampom, prenosi Asošijeted pres.

Multimilioner i jedan od najbogatijih članova Kongresa, u trku za Bijelu kuću ušao je prihvativši pozive za novu generaciju liderstva u Demokratskoj partiji, pri čemu nije sakupljao donacije, već je u kampanji trošio svoj novac, ali ipak nije uspio da privuče birače stranke.

Filips je bio jedini izabrani demokrata koji je izazvao Bajdena, a njegov neuspjeh da privuče pristalice Demokratske partije je još jedan dokaz da demokratski birači podržavaju 81-godišnjeg Bajdena, čak i ako mnogi od njih sumnjaju da bi zbog starosti mogao još jednom da pobijedi Trampa.

U intervjuu za radio VCCO iz Mineapolisa Filips je rekao da misli da je Bajden „u fazi života u kojoj su mu kapaciteti smanjeni, ali da je on i dalje kompetentan i čovjek od integriteta, dok je Tramp veoma opasan“.

Od kampanje odustala i Niki Hejl

Ranije danas i Niki Hejli je odustala od kampanje za republikansku predsjedničku nominaciju, ali nije podržala svog glavnog rivala Donalda Trampa, već ga je pozvala da zasluži podršku umjerenih republikanaca i neopredeljenih glasača, koji su stali iza njene kandidature.

„Sada je na Donaldu Trampu da zasluži glasove onih u našoj stranci, ali i van nje, koji ga nisu podržali i nadam se da će to uraditi“, rekla je Hejli obraćajući se javnosti iz Čarlstona u Južnoj Karolini, javlja AP.

Bivša američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama rekla je da „ne žali“ zbog ulaska u kampanju za kandidaturu za predsjednika.

„Prije nešto više od godinu dana pokrenula sam kampanju za predsjednika. Kada sam počela, rekla sam da je kampanja zasnovana na mojoj ljubavi prema zemlji“, navela je ona.

„Baš prošle nedelje, moja majka, prva generacija imigranta, mogla je da glasa za svoju ćerku za predsjednika. Samo u Americi“, istakla je Niki Hejli, bivša guvernerka Južne Karoline, koja je bila Trampov prvi značajni rival kada je ušla u trku u februaru 2023.

Niki Hejli provela je poslednju fazu svoje kampanje agresivno upozoravajući Republikansku stranku da ne prigrli Trampa, za koga je tvrdila da je previše opsjednut haosom i ličnom željom da pobijedi aktuelnog predsjednika Džoa Bajdena na izborima.

Nakon njenog povlačenja aktuelni predsjednik SAD apelovao je na njene pristalice da ga podrže na izborima u novembru.

Nedugo nakon što je Niki Hejli odustala od kampanje za republikansku predsjedničku kampanju, Bajden je izjavio da je bivša guvernerka Južne Karoline imala namjeru da kaže istinu o Trampu, uključujući „haos koji ga uvijek prati“ i „njegovu nemogućnost da sagleda šta je dobro, a šta loše“, javlja Rojters.

Tramp je „jasno rekao da ne želi pristalice Niki Hejli. Želim da budem jasan – za njih ima mjesta u mojoj kampanji“, naveo je Bajden u saopštenju.

Bajden je dodao da zna da se mnogi sa tim neće složiti, ali da se nada i vjeruje da je moguće postići saglasnost na fundamentalnim pitanjima očuvanja američke demokratije, privrženosti vladavini prava, tretiranja drugih s poštovanjem i dostojanstvom, te očuvanja NATO i suprotstavljanja protivnicima Sjedinjenih Američkih Država.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.