Spajić: Reforma izbornog zakonodavstva jako bitna, puna podršku Zakonodavnom odboru da završi taj posao

Spajić: Reforma izbornog zakonodavstva jako bitna, puna podršku Zakonodavnom odboru da završi taj posao

Reforma izbornog zakonodavstva je jako bitna i Vlada daje punu podršku Zakonodavnom odboru Skupštine da završi taj zahtjevan posao, poručio je predsjednik Vlade Milojko Spajić na sastanku sa direktorom ODIHR-a Mateom Mekačijem.

U razgovoru je naglašeno da će na taj način biti povećano povjerenje građana u čitav izborni proces, a dostizanje najvećih evropskih standarda je i jedan od uslova u EU integracijama, kazali su iz Vlade.

-Sada djeluje da je pravi momenat za reformu izbornog zakonodastva, jer postoji velika politička volja da se urade značajne reforme, koje su za dobrobit svih građana Crne Gore, a ne partija ili pojedinaca. Tu šansu ne smijemo propustiti, kazao je Spajić.

Direktor Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava istakao je da ne postoji savršeni izborni sistem, koji bi funkcionisao u svakoj zemlji, ali da postoji dosta preporuka da se čitav ovaj proces u Crnoj Gori podigne na viši nivo.

-Svaki sistem ima svoje specifičnosti, a jedna od prednosti ODIHR-a je što gledamo situaciju u više država i imamo dosta iskustva. Mislim da kao država imate šansu da dođete sada do rješenja, jer imate dovoljno prostora da implementirate preporuke. Mi smo spremni da budemo podrška i pružimo pomoć u tehničkim stvarima, istakao je Mekači.

Tokom sastanka je bilo riječi i o donijetim bitnim odlukama posljednjih mjeseci, koje su pokazatelj da je društvo u Crnoj Gori spremno da efikasno radi na dubokim reformama.

Konstatovana je i velika važnost prisustva ODIHR-ovih posmatrača tokom izbora u 2023. što je pomoglo jačanju izbornog procesa i većem povjerenju građana u isti.

Zaključeno je da će se nastaviti sa održavanjem efikasne komunikacije i da ODIHR može računati na odgovoran pristup Vlade kako bi nastavio da uspješno obavlja važan posao.

IZVOR:Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.