Rezultati ”Super utorka”: Bajden i Tramp ubjedljivo pobijedili, izvjesna repriza iz 2020. godine

Rezultati ”Super utorka”: Bajden i Tramp ubjedljivo pobijedili, izvjesna repriza iz 2020. godine

Aktuelni predsednik Sjedinjenih Država, demokrata Džo Bajden i republikanac Donald Tramp ostvarili su očekivane pobjede na stranačkim izborima u super utorak, pokazuju projekcije i gotovo je izvjesno da će njih dvojica, kao i prije četiri godine, ponovo odmjeriti snage u borbi za mjesto u Bijeloj kući.

Bajden je, prema projekcijama, trijumfovao ubjedljivo na demokratskim izborima u Vermontu, Ajovi, Virdžiniji, Sjevernoj Karolini, Tenesiju, Oklahomi, Masačusetsu, Mejnu, Arkanzasu, Alabami, Teksasu, Koloradu, Juti, Minesoti i Kaliforniji, prenosi Glas Amerike.

Tramp je pobijedio u Virdžiniji, Sjevernoj Karolini, Tenesiju, Oklahomi, Mejnu, Alabami, Masačusetsu, Arkanzasu, Teksasu, Koloradu, Minesoti i Kaliforniji.

Niki Hejli, jedina Trampova protivkandidatkinja, pobijedila je u Vermontu, što predstavlja iznenađenje. To joj je bila tek druga pobjeda, pošto je prethodno trijumfovala u Vašingtonu.

Jedini poraz u super utorak Bajden je doživeo na Američkoj Samoi, maloj teritoriji SAD u južnom Pacifiku, gdje ga je pobijedio Džejson Palmer sa 51 odsto prema 40, navodi AP. Palmer je investitor iz Baltimora. Ovo nije prvi put da je Američka Samoa zabilježila iznenađujuće rezultate na stranačkim izborima. Tokom demokratske trke 2020, to je bilo jedino glasanje na kojem je pobijedio milijarder Majkl Blumberg, bivši gradonačelnik Njujorka.

Ni Bajden ni Tramp nisu mogli danas da osvoje nominaciju. Međutim, pošto se bira više od trećine delegata koji će ovog ljeta glasati na stranačkim konvencijama, Bajden i Tramp su napravili ogroman korak ka osvajanju većine delegata i da, u narednih nekoliko nedjelja, osiguraju stranačku nominaciju na primarnim izborima.

Šta je rekao Bajden, a šta Tramp?

Predsjednik Bajden kaže da su milioni Amerikanaca danas ”jasno čuli svoj glas” i sugeriše da glasovi u njegovu korist pokazuju da biračko tijelo želi ”da se bori protiv ekstremnog plana Donalda Trampa da nas vrati unazad”.

On je istakao rezultate njegova administracija, uključujući poslove i plate, i upozorava da je nacija sada suočena sa ”jasnim izborom“ da li da nastavi u istom stilu ili da izabere svog rivala na takmičenju 2024.

Tramp je ”usredsređen na sopstvenu osvetu i odmazdu“, kaže Bajden, i želi da ”otkine osnovne slobode poput mogućnosti da žene same donose odluke o zdravstvenoj zaštiti“.

Pozvao je Amerikance da stanu u odbranu demokratije: ”Svakom demokrati, republikancu i nezavisnom koji vjeruje u slobodnu i poštenu Ameriku - ovo je naš trenutak, ovo je naša borba. Zajedno ćemo pobijediti.“

Tramp je u obraćanju okupljenima u ljetovalištu Mar-a-Lago rekao da je “ovo veličanstvena noć”.

”Ne zovu ga super utorak bez razloga. Ovo je velika i veličanstvena noć”, rekao je bivši američki predsjednik komentarišući rezultate.

On tvrdi da su mu stručnjaci rekli da "nikada ništa nije bilo tako ubjedljivo" i da planira da inspiriše preokret zemlje.

Tramp je osudio Bajdenovu ekonomsku i spoljnu politiku, a posebno odnos prema imigraciji.

”Učinićemo Ameriku ponovo velikom, većom nego ikada ranije”, poručio je on.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.