Azerbejdžan uništio zgradu jermenskog parlamenta Nagorno-Karabaha

Azerbejdžan uništio zgradu jermenskog parlamenta Nagorno-Karabaha

Državna televizija Azerbejdžana objavila je snimke koje pokazuju kako se rovokopačima uništava zgrada u kojoj je nekad bio smješten otcijepljeni etnički jermenski parlament Nagorno-Karabaha.

Rušenje koje je prenosila televizija, sa golemim velikim kandžama koje uništavaju zgradu, demonstrativno naglašava novu uspostavu azerbejdžanske kontrole otkako su njegove snage opet zauzele Nagorno-Karabah prošle godine, kad je pobjeglo više od 100.000 etničkih Jermena.

Azerbejdžanski državni mediji objavili su da je zgrada parlamenta, uz susjednu građevinu, u kojoj se nalazi udruženje ratnih veterana Jermenije, srušena jer je izgrađena ilegalno.

Jermenija je optužila Azerbejdžan za etničko čišćenje. Ovu optužbu je Baku odbacio, insistirajući na tome da su Jermeni iz enklave dobrodošli da ostanu na toj teritoriji.

Karabaški Jermeni navode da masovno odlaze jer se u Azerbejdžanu ne osjećaju sigurno.

Azerbejdžanski predsjednik Ilham Alijev održao je vojnu paradu prošlog novembra na centralnom trgu prijestonice u blizini zgrade parlamenta, a snimljen je kako gazi separatističku zastavu jermenskog Nagorno-Karabaha, prenosi Reuters.

Jermeni su optužili Azerbejdžan za uništavanje njihove kulturne baštine u područjima pod kontrolom Bakua, što Azerbejdžan negira.

Izvor:Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.