Mimo zakona biraju direktora Uprave policije
SA SJEDNICE VLADE/ - VLADA/SASAMATIC

Mimo zakona biraju direktora Uprave policije

Dok Šaranović navodi da se v.d. direktora Uprave policije bira na njegov predlog, Spajić ističe da ministar, u ovom slučaju Šaranović, nakon završenog javnog poziva treba da dostavi Vladi izvještaj o sprovedenom javnom pozivu i spisak onih koji su ispunili uslove za to mjesto, a sve u cilju izbora najboljeg kandidata.

Prema mišljenu profesora na Pravnom fakultetu, kako god bilo, nastupiće pravna anarhija. Naime, ističu da se najavljuje nezakoniti javni poziv koji ne postoji u zakonima za vršioca dužnosti direktora i za čije sprovođenje nije nadležan ni ministar ni Vlada niti premijer, to može zadužiti ministra unutrašnjih poslova.

- Ministra ne obavezuje taj javni poziv već ga obavezuje isključivo zakon i to član 16 Zakona o unutrašnjim poslovima u kome piše da će i kada direktoru prestane mandat, ministar za vršioca dužnosti Vladi predložiti (bez javnog poziva, samo po svom izboru) jednog od rukovodilaca unutrašnjih organizacionih jedinica policije koji ispunjava uslove za direktora policije, navodi se u mišljenju profesora.

Dalje navode da će Demokrate i PES na javnom pozivu koji nema bilo kakve propisane uslove, kriterijume odabira i slično, pokušati da se nadigravaju i da daju legitimitet nekom od svojih kandidata u ovom nezakonitom javnom pozivu koji nema čak ni propisano pravo žalbe.

- Ukoliko “pobijedi” kandidat Demokrata, ministar će ga, pozivajući se na svoje pomenuto pravo iz clana 16 stav 4 ZOUP predložiti za vršioca dužnosti i pošto je to imperativna zakonska odredba, Vlada će morati odrediti osobu koju je predložio ministar za vršioca dužnosti. U slučaju da PES u ovom izmišljenom, namještenom i nezakonitom pozivu koji treba da fingira transparentnost progura svog kandidata, Demokrate i ministar unutrašnjih poslova će tada, sa pravom reći, da to nije bio postupak u skladu sa zakonom (kao sto i nije) i ponovo ce predložiti svog kandidata (pošto ministar predlaže formalno samo jednog Vladi jer tako piše u zakonu) pozivajući se (sa pravom) na svoje zakonsko pravo iz člana 16 stav 4 Zakona o unutrašnjim poslovima kada direktoru policije prestane mandat, a prestaće na osnovu nezakonite odluke Vlade 12. marta, navodi se o tumačenju profesora.

U oba slučaja, dodaje se, i u slučaju nezakonitog fingiranog javnog poziva i bez njega, ministar mora predložziti jednog rukovodioca iz policije da bude vršilac dužnosti kada direktoru policije nezakonito prestane mandat.

- U obje varijante, biće po njihovom. Jedini način da se ovo zaustavi jeste da Vlada odmah konsultuje bilo koga od pravnika i konstatuje da se desila greška u proceduri i nezakonitost i da se ne može sprovesti nelegitmni javni poziv i da se poništi akt o prestanku mandata direktora policije prije 12. marta. U suprotnom, nastupa pravna anarhija, zaključuje se u tumačenju pravnika, prenosi Dan.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.