Danas završnica bitke Demokrata i PES-a oko direktora policije: Brđanin pred trećom smjenom za manje od godinu

Danas završnica bitke Demokrata i PES-a oko direktora policije: Brđanin pred trećom smjenom za manje od godinu

Ovo će biti treći put za manje od godinu dana da izvršna vlast odlučuje o predlogu za smjenu Brđanina. Prva dva puta vlada Dritana Abazovića je donosila odluku o smjeni, ali ih je Upravni sud ukidao.

Već u prvim danima po formiranju nove vlade, u kojoj je Ministarstvo unutrašnjih poslova pripalo Demokratama, došlo je do varnica između te partije i Pokreta Evropa sad oko kontrole u bezbjednosnom sektoru. Predlažući smjenu šefa policije, Šaranović je kazao da on ima zakonsku mogućnost da predloži jednu osobu na tu poziciju.

Ipak, najavio je da je spreman da kroz proces konsultacija s članovima Vlade, na prvom mjestu sa njenim predsjednikom, predloži i nekoliko kandidata. Međutim, nakon nekoliko mjeseci čekanja i insistiranja da Vlada odluči o njegovom predlogu, spekuliše se da je došlo do promjene. Navodno, Demokrate su odlučne u zahtjevu da Brđanin više ne može biti direktor policije. Spekuliše se i da su premijeru Milojku Spajiću zaprijetili izlaskom iz Vlade ukoliko Brđanin ne bude smijenjen, uz zahtjev da na njegovo mjesto dođe njihov kandidat. Prema tim saznanjima, Demokrate zahtijevaju da za čelnika policije bude izabran dugogodišnji policijski službenik u odsjeku za narkotike koji uživa njihovo povjerenje.

Redakcija "Dana" juče je pokušala da dobije komentar od Brđanina povodom današnje sjednice Vlade, ali on nije želio da komentariše izvjesnu mogućnost da će i treći put biti smijenjen.

On je prvi put smijenjen krajem marta prošle godine. Vlada, na čijem čelu je tada bio Dritan Abazović, prihvatila je predlog tadašnjeg ministra Filipa Adžića koji je tražio smjenu nakon hapšenja Brđaninovog pomoćnika Dejana Kneževića zbog sumnje da je radio za "kavački klan". Zbog te odluke, Brđanin je tužio Vladu, a Upravni sud je presudio u njegovu korist. Utvrdili su da je smjena nezakonita i da Vlada nije imala ni pravo da odlučuje prije nego što Odbor za bezbjednost i odbranu da negativnu ocjenu na izvještaje direktora policije. Nedugo zatim, Vlada je donijela istu odluku da smijeni Brđanina, a Upravni sud je odlučio meritorno ukidajući odluku Vlade, utvrđujući da je Brđanin direktor policije i da izvršna vlast ne može više o tome odlučivati.

Krajem prošle godine Odbor za bezbjednost i odbranu glasao je negativno o dva polugodišnja izvještaja direktora policije za 2022. godinu. Na sjednici se tada nije pojavio Brđanin, zbog čega su protiv njega podnijeli prekršajnu prijavu.

 

Izvor: DAN

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.