Bivši premijer Izraela: Netanjahu će rizikovati živote talaca da bi izgledao jak

Bivši premijer Izraela: Netanjahu će rizikovati živote talaca da bi izgledao jak

Bivši premijer Izraela Ehud Barak kritikovao je danas Benjamina Netanjahua u intervjuu za vojni radio, ocijenivši da je izraelski lider voljan da rizikuje živote talaca zatočenih u Gazi ako će to doprinijeti njegovom imidžu.

„Netanjahuu je važnije da izgleda jak nego da se postigne sporazum, on je voljan da žrtvuje živote talaca“, rekao je Barak, koji je bio i načelnik Generalštaba Izraela, ministar odbrane i spoljnih poslova.

Barak je to rekao u vrijeme kada se nagovještava da bi novi sporazum o taocima sa Hamasom mogao biti na dohvatu ruke poslije povratka najviših izraelskih bezbjednosnih zvaničnika iz Pariza, gdje su održani razgovori o novom primirju u ratu u Gazi.

Bivši premijer pozvao je na proteste protiv Vlade poslije sukoba demonstranata i policije na sinoćnim antivladinim demonstracijama u Tel Avivu, najnasilnijim od izbijanja rata protiv Hamasa 7. oktobra.

„Potrebno nam je da 30.000 građana opkoljava Kneset (parlament) u šatorima tri nedjelje, danju i noću. Kada se zemlja zatvori Netanjahu će shvatiti da mu je vrijeme isteklo i da ona nema povjerenja u njega“, rekao je Barak.

Rat je 7. oktobra počeo napadima palestinskih ekstremista predvođenih Hamasom iz Gaze na jug Izraela, u kojima je ubijeno više od 1.160 ljudi, uglavnom izraelskih civila.

Tog dana je kidnapovano više od 250 ljudi, od kojih je 130 i dalje u rukama islamističke organizacije i njenih saveznika, na nepoznatoj lokaciji, na teritoriji Gaze.

U znak odmazde za napade 7. oktobra, Izrael je obećao da će „uništiti“ Hamas, vladajući u Gazi i pokrenuo je ofanzivu u kojoj je na palestinskoj teritoriji poginulo više od 29.600 ljudi, većinom palestinskih civila.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.