Huti gađali američki tanker; SAD i Velika Britanija raketirale glavni grad Jemena
(Foto: Beta/AP)

Huti gađali američki tanker; SAD i Velika Britanija raketirale glavni grad Jemena

Rat Izraela i Hamasa - 142. dan. Huti su gađali američki tanker "MV Torm Tor" u Adenskom zalivu, saopštio je portparol ove grupe Jahja Sarea, dok su SAD i Velika Britanija izvele vazdušne udare na Sanu, glavni grad Jemena. Pregovori o primirju u Pojasu Gaze u Parizu – uz učešće predstavnika Mosada, Katara, SAD i Egipta – završeni su prethodnog dana. Izraelski zvaničnici potvrdili su da je nacrt sporazuma o primirju primljen i da će izraelska vlada raspravljati o njegovim tačkama.

Huti gađali američki tanker, SAD i Velika Britanija raketirale glavni grad Jemena

Huti su gađali američki tanker "MV Torm Tor" u Adenskom zalivu, saopštio je portparol ove grupe Jahja Sarea, dok su SAD i Velika Britanija izvele vazdušne udare na Sanu, glavni grad Jemena.

Grupa je gađala naftni tanker "sa nekoliko brodskih projektila", istakao je Sarea, prenosi Rojters.

Američka Centralna komanda (CENTCOM) navela je da je američki ratni brod "USS Mejson" oborio u subotu jednu protivbrodsku raketu ispaljenu ka Adenskom zalivu sa teritorije koju kontrolišu Huti.

CENTCOM dodaje da ni "USS Mejson", a ni "MV Torm Tor" nisu pretrpjeli oštećenja, niti da ima povrijeđenih.

U subotu uveče je glavna televizija pod kontrolom Huta, Al Masira, objavila da su američke i britanske snage izvele niz vazdušnih napada na glavni grad Jemena, Sanu.

Snage SAD i Velike Britanije izvele su napade na više od deset meta u Jemenu u subotu.

Huti, koji kontrolišu veći dio Jemena, počeli su da gađaju komercijalne brodove 19. novembra u znak protesta zbog izraelskih napada na Pojas Gaze.

SAD i Velika Britanija su, kao odgovor, pokrenule napade na hutske mete u Jemenu i označili tu grupu terorističkom.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.