Papa prihvatio ostavku poljskog sveštenika koji je ignorisao zlostavljanja djece
Foto: EPA-EFE

Papa prihvatio ostavku poljskog sveštenika koji je ignorisao zlostavljanja djece

Predstavnici pape Franja u Poljskoj rekli su da je prihvatio ostavku nadbiskupa koji je u dokumentarnom filmu optužen da je zažmurio na zlostavljanje djece.

U dokumentarnom filmu informativnog kanala TVN24 iz 2021. navodi se da je sveštenik Andržej Dimer, koji je umro te godine, zlostavljao djecu i da je nadbiskup biskupije Andržej Dziega, to znao od 1995. godine, ali da nije ništa preduzeo.

„Sveti Otac Franjo prihvatio je ostavku nadbiskupa Dziege na mjestu nadbiskupa Ščećin-Kamiena“, objavila je na svojoj web stranici poljska apostolska nuncijatura.

U saopštenju na web stranici nadbiskupije takođe se navodi da Dziega odlazi u penziju.

Nijedno saopštenje nije se odnosilo na optužbe protiv Dziege, koji je služio na mjestu nadbiskupa od 2009. godine.

Nadbiskupija nije odmah odgovorila na zahtjev za komentarom, kao ni Dziega.

TVN24 javio je u subotu da je nakon dokumentarnog filma Dziega smijenio Dimera s njegove direktorske pozicije medicinskog instituta u Ščećinu na sjeverozapadu Poljske.

Poljski mediji javili su da je 2008. Dimer osuđen na crkvenom sudu za seksualno zlostavljanje maloljetnika. Dimer se žalio, ali nije došlo do razrješenja žalbe prije njegove smrti.

Poljska je kao jedna od najpobožnijih katoličkih zemalja u Evropi svjedočila nizu skandala vezano za seksualno zlostavljanje djece, a Crkva je rekla prije dvije godine da je između 1. juna 2018. i 31. decembra 2020. primila 368 prijava koje se tiču zlostavljanja maloljetnika.

Prema podacima iz 2021, 71 odsto poljske populacije izjašnjavaju se kao katolici.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.