Evropske diplomate protestovale zbog suđenja katoliku

Evropske diplomate protestovale zbog suđenja katoliku

Evropske diplomate u Bjelorusiji su došle ispred jednog suda u Minsku da podrže jednog katoličkog aktivistu kome se od danas sudi iza zatvorenih vrata i ocijenile da je to suđenje "nepošteno" i "politički motivisano".

Vladžislav Beladžed (33) je podučavio katehizam u Katedrali svetoga imena djevice Marije u Minsku, a optužen je po četiri osnova iz Krivičnog zakona, uključujući "vrijeđanje predsjednika" i "podsticanje nemira u društvu" zbog čega može biti kažnjen sa do pet godina zatvora.

Beladžed je aktivno učestvovao u velikim opozicionim protestima u Bjelorusiji 2020. godine, kada je više puta hapšen.

Demonstracije, koje su surovo ugušene, organizovane su zbog sporne izborne pobjede dugogodišnjeg predsjednika Aleksandra Lukašenka koju nisu priznali ni bjeloruska opozicija, ni države Zapada. Tokom tih protesta neke katolične i protestantske crkve su bile sklonište demonstrantima.

Beladžed je podržavao nacionalni pokret za slobodne izbore, a pošto je Rusija vojno napala Ukrajinu, javno se molio za mir.

Beladžed je uhapšen 31. maja prošle godine prilikom pretresa crkve, a natjeran je i da snimi video snimak u kojem priznaje da je gej, saopštila je organizacije za ljudska prava Vjasna.

Suđenje Beladžedu je izazvalo oštre kritike evropskih diplomata koje su se jutros okupile ispred Gradskog suda u Minsku, tražeći prestanak političke represije u Belorusiji i puštanje Beladžeda na slobodu.

Ambasada Njemačke je saopštila da su optužbe protiv njega "nepoštene", i da su "politički motivisane", i da su predstavnik Ambasade, "kao i predstavnici drugih diplomatskih misija, otišli do suda da izraze solidarnost".

"Vlada Njemačke traži od Bjelorusije da oslobodi sve političke zatvorenike", piše u saopštenju.

Iza rešetaka u Bjelorusiji je 1.421 politički zatvorenik - pokazuju podaci Vjasne. Među zatvorenima je i dobitnik Nobelove nagrade za mir Ales Bjalijacki.

 

Izvor: Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.