Iran šalje Rusiji stotine balističkih projektila
Iilustracija

Iran šalje Rusiji stotine balističkih projektila

Iran je Rusiji poslao veliki broj snažnih balističkih projektila, reklo je Rojtersu šest izvora, produbljujući vojnu saradnju između dviju zemalja pod sankcijama SAD-a, prenosi Index.hr.

Snabdijevanje sa oko 400 projektila uključuje mnoge balističke rakete kratkog dometa klase Fateh-110, poput Zolfaghara, rekla su tri iranska izvora. Ova  mobilna raketa sposobna je pogoditi ciljeve na udaljenosti između 300 i 700 km, kažu stručnjaci.

Iransko ministarstvo odbrane i Revolucionarna garda, elitne snage koje nadziru iranski program balističkih projektila, odbili su komentarisati. Rusko ministarstvo odbrane takođe nije dalo komentar.

Isporuke su počele početkom januara nakon što je dogovor finalizovan na sastancima krajem prošle godine između iranskih i ruskih vojnih i sigurnosnih zvaničnika koji su održani u Teheranu i Moskvi, rekao je jedan od iranskih izvora.

Iranski vojni zvaničnik, koji je tražio da ostane anoniman zbog osjetljivosti informacija, rekao je da su bile najmanje četiri isporuke projektila i da će ih biti još sljedećih sedmica.

Drugi visoki iranski zvaničnik rekao je da su neki od projektila poslani u Rusiju brodom preko Kaspijskog jezera, dok su drugi prevezeni avionom.

"Biće još isporuka. Nema razloga da to skrivamo. Dopušteno nam je izvoziti oružje u bilo koju zemlju koju želimo", rekao je drugi iranski zvaničnik.

Ograničenja Savjeta bezbjednosti UN-a na iranski izvoz nekih projektila, dronova i drugih tehnologija istekla su u oktobru. Međutim, Sjedinjene Američke Države i Evropska unija zadržale su sankcije na iranski program balističkih projektila zbog zabrinutosti oko izvoza oružja njegovim saveznicima na Bliskom istoku i Rusiji.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.