Dragović: Božović se prepao svoje odgovornosti i pred zakonom i pred roditeljima

Dragović: Božović se prepao svoje odgovornosti i pred zakonom i pred roditeljima

Sve su prilike da je Radomira Božovića, predsjednika Sindikata prosvjete Crne Gore, mnogo potresao zahtjev za utvrđivanje (ne)zakonitosti štrajka koji je danas uputila Zaštitnica imovinsko-pravnih interesa CG, pa je počeo da koristi vrlo žustru retoriku, obojenu lirsko-epskim nabojem i njemu karakterističnom dozom patetike, saopštio je Darko Dragović, poslanik Pokreta Evropa sad.

- Dakle, gospodine Božoviću, nema nikakve potrebe za dramom - nisu ni ministarstva, ni Vlada Crne Gore, ni Sindikat ti koji će utvrđivati ne(zakonitost) štrajka, već za to postoje nadležne institucije, u ovom slučaju Osnovni sud. Podsjećamo vas da se u svakoj demokratskoj zemlji poštuju zakoni jedne države, pa i u onima koje često od juče pominjete, kao što su Burundi i Burkina Faso. Sud će reći svoje, a Vlada će ispoštovati odluku suda. Ukoliko se utvrdi da je odluka koju ste donijeli zakonita, podrazumijeva se da ćemo je svi mi poštovati, ukoliko se utvrdi da nije, nadam se da ćete to argumentovano objasniti prosvjetnim radnicima i da ćete im dati detaljnije informacije o tome zašto ste im tražili da potpišu da na sopstvenu odgovornost ulaze u štrajk, naveo je Dragović.

Zatražio je od Božovića da objasni prosvjetnim radnicima zašto od 2015. godine, kada je usvojen Zakon o štrajku, nisu protestvovali jer nije donijeta nova Uredba o minimumu procesa rada u prosvjeti.

- Nije valjda da vam je neka sitna trgovina bila važnija od dostojanstva prosvjetnih radnika, pa ste ćutali svih ovih godina na postojanje Uredbe kojom se, kako vi kažete, prosvjetni radnici uvode u torove. Zašto niste, gospodine Božoviću, obavijestili prosvjetne radnike da do dolaska nove Vlade niste imali pozitivno mišljenje u vezi sa Granskim kolektivnim ugovorom od strane Ministarstva finansija? A tako ste pompezno potpisivali ugovor ističući svoje zasluge i istorijsko povećanje plata prosvjetarima. Da nemate možda neke dugove prema onima koji su vas imenovali u UO Agencije za mirno rješavanje sporova, pa je bilo vrijeme da se odužite? Zašto niste upoznali prosvjetne radnike da sedam članova Granskog kolektivnog ugovora (70-77) nisu u skladu sa Ustavom, a da određeni članovi nisu u skladu sa Zakonom o radu. Možda i da pojasnite šta se dešava sa čuvenom Zadrugom Solidarno i raspodjelom stanova?, upitao je Dragović.

Tražio je objašnjenje i zašto je u decembru 2022. godine, kada su predsjednici sindikata pojedinih škola predlagali štrajk, tvrdili da prosvetari nemaju pravo na isti, da ne treba da budu nezahvalni i da ucjenjuju državu.

- To je ista država, gospodine Božoviću, samo se Vlada promijenila. Da nije to razlog zašto ste vi promijenili mišljenje? Gospodine Božoviću, niti jedan državni organ ne prijeti nikome nego vi i vaši saradnici koji zovu ljude, pritiskaju, ucjenjuju, popisuju nastavno i nenastavno osoblje koje je na bolovanju. Čini se da neki već izlaze u javnost, pa vam možda ni to ne ide u prilog. Zašto ne saopštite prosvjetnim radnicima da se više puta u toku dana konsultujete sa određenim političkim strukturama i da od njih dobijate instrukcije. I da vi zapravo ne želite da se dogovorite, jer vam to ne dozvoljavaju. Umjesto što pravite štetu bez potrebe, kako prosvjetnim radnicima, tako i učenicima, iskoristite ponudu Vlade koja zaista nudi istorijsko povećanje zarada prosvjetarima i ne pokušavajte da sve oko sebe uvučete u politikantsko blato u kojem se valjate već duže vrijeme, zaključio je Dragović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.