Šta Amerikanci misle o sukobima Rusije i Ukrajine, Izraela i Hamasa te Kine i Tajvana

Šta Amerikanci misle o sukobima Rusije i Ukrajine, Izraela i Hamasa te Kine i Tajvana

Nedavno istraživanje američkog nestranačkog Pew Research Centra donosi rezultate o stavu Amerikanaca o sukobima između Rusije i Ukrajine, Izraela i Hamasa te Kine i Tajvana.

Amerikanci smatraju da su rat između Izraela i Hamasa, 75 posto i tenzije između Kine i Tajvana, također 75 posto, važni za američke nacionalne interese, prema istraživanju provedenom od u periodu od 22. do 28. januara.

Koji od sukoba je ocijenjen kao naročito lično važan?

Na pitanje koliko je svaki sukob važan za njih lično, 59 posto Amerikanaca kaže da im je važan rat između Rusije i Ukrajine.

Ovo je slično postotku onih koji kažu da su tenzije između Kine i Tajvana, 57 posto, njima lično važne.

Manji je udio onih koji rat Izrael-Hamas vide kao lično važan, 65 posto. Otprilike trećina Amerikanaca opisuje rat Izrael-Hamas kao veoma važan za njih lično.

Razlike u stavovima demokrata i republikanaca

Demokrate su skloniji od republikanaca da vide rat Rusije i Ukrajine kao važan za nacionalne interese SAD, 81 posto naspram 69 posto.

Međutim, demokrate i republikanci će otprilike podjednako vjerovati da rat Izrael-Hamas, 76 posto naspram 77 posto i tenzije Kine i Tajvana 76 posto naspram 78 posto, vide kao važne za interese SAD.

Konzervativni republikanci i liberalni demokrati smatraju i rat Izrael-Hamas i tenzije Kine i Tajvana važnim za interese SAD-a.

Usporedba stavova starijih i mlađih Amerikanaca

Za sva tri sukoba zahvaćena u istraživanju, stariji Amerikanci češće nego mlađi Amerikanci smatraju da su važni i za nacionalne interese SAD-a i za njih lično.

Međutim, čak i među odraslim Amerikancima mlađim od 30 godina, većina od 58 posto smatra rat Izrael-Hamas kao lično važan. Ovo nije slučaj za rat Rusije i Ukrajine ili za tekuće tenzije između Kine i Tajvana, prenosi američki centar.

Izvor:Klix.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.