Inflacija u SAD-u u januaru usporila na 3,1 odsto
Ilustracija

Inflacija u SAD-u u januaru usporila na 3,1 odsto

Potrošačke cijene u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u januaru su porasle 3,1 odsto na godišnjem nivou, nakon što je godišnja inflacija u decembru prošle godine iznosila 3,4 odsto, objavilo je Ministarstvo rada.

Usporavanje inflacije bilo je nešto manje izraženo nego što su predviđali analitičari.

Kako javlja AFP, analitičari su očekivali da januarska godišnja inflacija neće premašiti tri odsto, prenosi SEEbiz.

Na mjesečnom nivou, cijene su u januaru porasle 0,3 odsto, nakon što je u prethodna dva mjeseca mjesečna inflacija iznosila 0,2 odsto.

Temeljna godišnja inflacija, odnosno ona koja isključuje jače fluktuirajuće cijene energenata i hrane, u januaru je dostigla 3,9 odsto i tako je ostala nepromijenjena u odnosu na decembarsku vrijednost.

U ovom slučaju analitičari su očekivali da će cjenovni pritisci popustiti.

Cijene energije u januaru su na godišnjem nivou smanjene 4,6 odsto, dok su cijene hrane, s druge strane, porasle 2,6 odsto.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.