Četiri kandidata u trci za predsjednika Rusije

Četiri kandidata u trci za predsjednika Rusije

Kanidature za predsjedničke izbore u Rusiji podnijele ukupno 33 osobe, uključujući devet kandidata iz političkih partija i 24 nezavisna kandidata

Centralna izborna komisija (CIK) Ruske Federacije okončala je proces registracije kandidata za predstojeće predsjedničke izbore i na kraju zvanično odobrila nadmetanje četiri kandidata, prenijeli su danas ruski mediji.

Prvi put od 2008. godine na izborima će se nadmetati samo četvorica kandidata: Leonid Slucki iz Liberalno-demokratske partije Rusije (LDPR), Vladislav Davankov iz pokreta Novih ljudi, Nikolaj Haritonov iz Komunističke partije Ruske Federacije (KPRF) i aktuelni predsjednik Rusije Vladimir Putin, koji se kandiduje za peti mandat kao nezavisni kandidat, prenosi TASS.

Period nominacije za stranačke kandidate bio je između 8. decembra i 1. januara, dok je za samoproglašene kandidate istekao 27. decembra.

Predsjednica ruske Centralne izborne komisije Ela Pamfilova rekla je 28. decembra da su kanidature za predsjedničke izbore u Rusiji podnijele ukupno 33 osobe, uključujući devet kandidata iz političkih partija i 24 nezavisna kandidata.

Međutim, samo njih 15 je na kraju predalo dokumentaciju potrebnu za registraciju kandidata.

Kada je 1. januara istekao rok za podnošenje dokumentacije kandidata, u trci je ostalo samo njih 11: tri nezavisna kandidata – aktuelni predsjednik Vladimir Putin, blogeri Rada Ruških i Anatolij Batašev, kao i osam kandidata iz političkih partija.

Prema propisima, samoproglašeni kandidati morali su da prilože 300.000 potpisa podrške, a kandidati vanparlamentarnih stranaka 100.000 potpisa.

Aktuelni ruski predsjednik Vladimir Putin, čiji su aktivisti prikupili preko 3,5 miliona potpisa podrške, dobio je status kandidata 29. januara, a na kraju procesa CIK Ruske Federacije je odobrila učešće četiri kandidata na predsjedničkim izborima.

Izvor:Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.