Igor Jurić: Svake dvije sekunde se na internetu pojavi nova fotografja zlostavljanja djece

Igor Jurić: Svake dvije sekunde se na internetu pojavi nova fotografja zlostavljanja djece

Osnivač centra za nestalu i zlostavljanu decu (CNZD) Igor Jurić je povodom Međunarodnog dana bezbjednijeg interneta, rekao da se svake dvije sekunde na internetu podijele najmanje dvije fotografije ili video zapisa na kojima je prikazano seksualno zlostavljanje djece.

Kako se navodi u saopštenju, analiza koju je sprovela mreža "ECPAT", čiji je član i CCNZD, pokazala je da se tokom jednog radnog dan na internetu pojavi 52.000 fotografija ili video zapisa na kojima su sve češće prikazana djeca između dva i šest godina.

- Istraživanje "DeShame" koje je sproveo Centar za nestalu i zlostavljanu decu, u 40 škola na nivou Srbije, pokazalo je da je veliki broj djece primilo, ali i slalo eksplicitan sadržaj nepoznatim ljudima na internetu, vrlo često zbog prisile ili pretnje - dodaje se u saopštenju.

Centar je naveo da rezultati ukazuju na to da se djeca boje da prijave kada ih neko seksualno uznemirava na internetu, te da jedna trećina ispitane djece nije prijavila zlostavljanje jer im je prijećeno, a 24 odsto djece smatra da prijavljivanje ne bi pomoglo.

- Važno je da djecu upozorimo na opasnosti na internetu i naučimo ih kako da ih prijave, ali takođe treba da ukažemo i na pozitivne aspekte interneta jer je on postao sastavni dio naših života, i života naše djece - istakao je Igor Jurić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.