Gorčević i Lirman: Cilj Vlade je dobijanje završnih mjerila za poglavlja 23 i 24

Gorčević i Lirman: Cilj Vlade je dobijanje završnih mjerila za poglavlja 23 i 24

Crna Gora je odlučna da iskoristi povoljne okolnosti unutar EU i u sadejstvu sve tri grane vlasti i civilnog sektora, ubrza sprovođenje reformi i osigura vidljiv napredak na putu prema EU. To je saopštila ministarka evropskih poslova Maida Gorčević na sastanku su državnom ministarkom vanjskih poslova Njemačke za Evropu i klimu, Anom Lirman.

Ministarka Gorčević je zahvalila na izuzetnoj podršci Njemačke reformskim naporima Crne Gore u procesu pristupanja EU.

Istakla je da su u fokusu rada Vlade reforme u oblasti vladavine prava i dobijanje završnih mjerila u poglavljima 23 i 24, što će, kako je kazalao, pokrenuti proces  privremenog zatvaranja niza pregovaračkih poglavlja koja imaju dobru unutrašnju spremnost za članstvo.

- Reforme koje smo ostvarili u pravosuđu su dobar početak za obiman posao koji nam predstoji. Sada je važno da svi zajedno - sve tri grane vlasti, uz osnaženu pregovaračku strukturu i civilni sektor, pokažemo mjerljive rezultate i napravimo ključne iskorake na evropskom putu. Klima unutar EU je povoljna, imamo podršku država članica i želimo da iskoristimo šansu - kazala je Gorčević.

Ona je upoznala sagovornicu sa aktuelnim i planiranim koracima u pregovaračkom procesu i ukazala na oblasti u kojima bi dalja podrška Njemačke bila od koristi pregovaračkoj strukturi

. U tom kontekstu je ukazala na značaj izrade medijskih zakona istakavši da će oni biti dostavljeni na komentare Evropskoj komisiji.  Kazala je da, osim poglavlja 23 i 24, za Crnu Goru će, sa finansijskog aspekta, najveći izazov biti ispunjenje obaveza u poglavlju 27. Životna sredina, gdje, kako je kazala, očekujemo značajnu ekspertsku i finansijsku podršku EU.

Ministarka Lirman je pozdravila rezultate u oblasti pravosuđa istakavši da Crna Gora ima punu podršku Njemačke na putu ka EU.

Ona je iznijela očekivanje da će sve tri grane vlasti udružiti napore i pokazati opipljive rezultate u ključnim oblastima.

- Crna Gora treba da iskoristi priliku koja joj se otvorila u procesu evropskih integracija. Raduje nas da se stvari odvijaju u dobrom pravcu. Očekujemo da Crna Gora nastavi da isporučuje mjerljive rezultate u pregovorima, posebno na polju vladavine prava. Takođe, u skladu sa Zelenom agendom i principima održivog razvoja i želimo da vidimo napredak u oblasti zaštite životne sredine. Njemačka će nastaviti da vas snažno podržava, kao biste ispunili sve obaveze i postali sljedeća članica EU - poručila je Lirman.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.