Ambasador SAD u Prištini: Ako Kurti ne odloži zabranu dinara, to će uticati na kvalitet našeg partnerstva

Ambasador SAD u Prištini: Ako Kurti ne odloži zabranu dinara, to će uticati na kvalitet našeg partnerstva

Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je da je od kosovske vlade ponovo zatražio da odloži primjenu odluke kojom se zabranjuje upotreba dinara na Kosovu, navodeći da će odbijanje uticati na odnose dvije strane, prenosi Danas.rs.

Poslije sastanka ambasadora zemalja „velike petorke“ i šefa Delegacije EU u Prištini sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, Hovenijer je rekao da se SAD „nadaju da će im Vlada Kosova biti partner“ i da će, ako to ne bude slučaj, „biti uticaja na kvalitet partnerstva“ dvije strane.

Hovenijer, koji je prethodnih dana nekoliko puta tražio od kosovskih vlasti da odlože primjenu odluke o zabrani upotrebe dinara, danas je ponovio i da SAD poštuju Ustav Kosova, ali da vjeruju da treba da postoji period tokom kojeg bi građani bili informisani o novom propisu o valutama.

On nije želio da odgovori na pitanje o mogućoj reakciji Kurtija na ponovljeni zahtjev SAD, rekavši samo da će ih „pustiti da sami govore“.

Dopunjen Pravilnik o gotovinskim operacijama centralne banke u Prištini, sa odredbom koja propisuje da je euro jedino sredstvo plaćanja na Kosovu, stupila je na snagu 1. februara, nakon što je Kurti odbio predlog zemalja „velike petorke“ – SAD, Velike Britanije, Francuske, Italije i Njemačke, da odloži stupanje te mjere na snagu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.