Umro sin posljednjeg kralja Italije

U 87. GODINI

Umro sin posljednjeg kralja Italije

U Ženevi je umro Vitorio Emanuele Savojski, sin Umberta II posljednjeg kralja Italije i Marije Hoze, a koji je u javnosti bio upamćen zbog istrage o smrti njemačkog tinejdžera.

Vitorio Emanuele Savojski je preminuo u 87. godini, a povodom njegove smrti kratko se oglasila Kraljevska kuća iz Savoja.

„U 7.05 jutros, 3. februara 2024, Njegovo Kraljevsko Visočanstvo Vitorio Emanuele, vojvoda od Savoja i princ od Napulja, okružen svojom porodicom, preminuo je mirno u Ženevi. Mjesto i datum sahrane biće saopšteni u najkraćem mogućem roku“, prenosi repubblica.it.

Istraga zbog smrti tinejdžera
Vitorio Emanuele od Savoja je bio predmet istrage 1978. godine, a u slučaju smrti Dirka Hamera, devetnaestogodišnjeg Njemca.

Dirk Hamer je bio teško povrijeđen u noći između 17. i 18. avgusta, dok je bio gost na čamcu prijatelja kod ostrva Kavalo na Korzici.

Te noći je došlo do svađe oko gumenog čamca koji je pozajmila grupa dječaka sa čamca Vitorija Emanuela od Savoje, prestolonasljednika Italije.

Princ je navodno uzeo pušku, opalio, i jedan hitac je pogodio mladog Njemca u nogu.

Zbog komplikacija nastalih poslije operacije, a koje su trajale mjesecima Dirk Hamer je preminuo.

Vitorio Emanuele, koji se sumnjičio da je pucao, oslobođen je optužbe za ubistvo iz nehata pred pariskim sudom. Međutim, 2006. godine javnost ostaje šokirana novim informacijama koje su „procurile“ iz zatvora u kojem je Emanuel boravio dok je trajala istraga.

Navodno, dok je bio u zatvoru Potenca Vitorio Emanuele se povjerio svom cimeru da je on pucao i pogodio Dirka. On se zapravo hvalio da je uz pomoć svojih advokata uspio da prevari sudiju.

Pošto je već oslobođen na sudu, Vitorio Emanuele nije mogao biti krivično gonjen za isti zločin.

Saradnja kraljevske loze Savoja sa Musolinijem
Loza kraljevske kuće Savoja vladala je Italijom od njenog ujedinjenja 1861. godine pa sve do 1946. godine kada su Italijani na institucionalnom referendumu 2. juna glasali za ukidanje monarhije i osnivanje italijanske republike.

Mnogi Italijani su osuđivali kraljevsku porodicu zbog saradnje sa fašističkim diktatorom Benitom Musolinijem. Ta saradnja je postojala prije i tokom Drugog svjetskog rata. Kraljevska porodica je pobjegla iz Rima 1943. godine uoči njemačke invazije.

Poslije referenduma 1946. godine, kralj Umberto II i njegova porodica otišli ​​su u izgnanstvo u Švajcarsku.

Italija je donijela ustavnu zabrana o povratku u Italiju svih muških nasljednika diskreditovane kraljevske porodice.

Ta odluka je ukinuta 2002. godine.

Izvor:RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.