Kim Džong Un pregledao vojne brodove
Kim Džong Un

Lider Sjeverne Koreje priprema državu za pojačane ratne pripreme

Kim Džong Un pregledao vojne brodove

Sjevernokorejski lider Kim Džong Un pregledao je vojne brodove u okviru nove kampanje podrške pomorskim snagama dok njegova zemlja pojačava svoje "ratne pripreme", prenijeli su danas sjevernokorejski mediji.

Tokom posjete brodogradilištu u mjestu Namfo, lučkom gradu oko 65 kilometara jugozapadno od Pjongjanga, Kim je pregledao ratne brodove u izgradnji, kao i pripreme za "veliki novi plan" koji je proklamovala vladajuća partija. Nisu dati detalji u vezi sa tim planom.

"Jačanje pomorskih snaga trenutno je najvažnije pitanje za pouzdanu odbranu pomorskog suvereniteta zemlje i intenziviranje ratnih priprema", rekao je Kim.

Sjevernokorejski lider je "izrazio nadu da će radnici brodogradilišta uspjeti da izgrade najveće svjetske ratne brodove".

Podmornica na nuklearni pogon bila je na Kimovoj listi strateškog oružja na velikom kongresu vladajuće stranke 2021. godine, zajedno sa hipersoničnom bojevom glavom, špijunskim satelitima i interkontinentalnim balističkim projektilima na čvrsto gorivo.

Kim, koji je nedavno označio Južnu Koreju kao "glavnog neprijatelja", raspustio je vladine agencije posvećene ponovnom ujedinjenju i kontaktima sa Seulom. Zaprijetio je da će objaviti rat ako njegov susjed upadne na njegovu teritoriju, čak i na 0,001 milimetar.

On je ranije ove nedjelje pohvalio nedavno probno ispaljivanje krstareće rakete lansirane sa podmornice, nazvavši to prekretnicom za razvoj pomorske moći Sjeverne Koreje.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.