"Hrvatska mora da počne da proizvodi municiju i za izvoz"

Potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar odbrane Ivan Anušić izjavio je u Briselu da Hrvatska mora da počne da proizvodi municiju i oružje ne samo za svoje potrebe, već i za izvoz.

"Vojna industrija u cjelini mora početi da funkcioniše u skladu sa izazovima koji su pred nama. Zemlje EU, među njima i Hrvatska, moraju razvijati svoje proizvodne potencijale”, rekao je Anušić.

Anušić je najavio jačanje oružanih snaga.

"Prvog dana kada sam preuzeo dužnost rekao sam da moramo jačati naše oružane snage, što i radimo kroz nabavku oružja, borbenih aviona i drugo, ali sve oružane snage počivaju na čovjeku, vojniku koji mora biti zadovoljan i dobro plaćen za svoj posao”, rekao je Anušić i najavio povećanje plata u Oružanim snagama koje, kako kaže, neće biti simbolično.

Najavio je takođe i poboljšanje nekih pravila koja bi trebalo da olakšaju vojnički život, a kao primjere je naveo razmještanje vojnika bliže svojim kućama, a to znači da neće morati da spavaju u kasarnama.

Razmatra se i uvođenje beskamatnih stambenih kredita, olakšice kroz PDV i slično, rekao je Anušić, prenijela je Hina. 

Anušić, koji je juče u Briselu učestvovao na neformalnom sastanku ministara odbrane država članica EU, izjavio je da je Hrvatska do sada u Ukrajinu poslala vojnu pomoć u vrijednosti 181 milion eura i dodao da će ta pomoć biti nastavljena u skladu sa mogućnostima zemlje.

"Hrvatska je do sada uputila vojnu pomoć Ukrajini u vrijednosti 181 milion eura i nastavljamo dalje da je šaljemo, koliko je to u našim mogućnostima”, rekao je Anušić.

Izrazio je nadu da će sve zemlje članice EU ispuniti ono što je dogovoreno kada je reč o pomoći Ukrajini, prenosi Tanjug.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.