Novi izbori u Beogradu ako 19. februara ne bude većine

Novi izbori u Beogradu ako 19. februara ne bude većine

Gradski funkcioner Nikola Nikodijević izjavio je će u Beogradu biti održani novi izbori ukoliko 19. februara na konstitutivnoj sjednici ne bude većine za izbor predsjednika beogradske Skupštine.

Na izborima 17. decembra nijedna lista ili partija nisu osvojile dovoljno glasova da bi formirale vlast u Beogradu, dok je proevropska opozicija saopštila da su izbori u glavnom gradu Srbije pokradeni i traži njihovo ponavljanje.

Gradska informativna služba Beoinfo prenijela je 31. januara da je Nikodijević, dosadašnji predsjednik Skupštine Beograda i funkcioner Socijalističke partije Srbije, saopštio proceduru u slučaju da nema većine; Vlada Srbije u roku od dva mjeseca od proglašenja konačnih rezultata uvodi Privremeni organ za upravljanje Gradom poslije čega se raspisuju novi izbori.

Konačni rezultati izbora u Beogradu proglašeni su 21. januara.

"Svi politički subjekti sa kojima dijelimo zajedničke vrijednosti pozvani su na razgovor o formiranju gradske vlasti. A da li će biti većine sada ne želim da spekulišem", rekao je Nikodijević.

Gradska izborna komisija u januaru je usvojila ukupni izvještaj o rezultatima izbora za odbornike Skupštine Grada Beograda prema kom je lista "Aleksandar Vučić - Beograd ne sme da stane" Srpske napredne stranke (SNS) dobila 49 mandata.

Opoziciona lista "Srbija protiv nasilja" (SPN) osvojila je 43 mandata.

Izborna lista "Miloš Jovanović – NADA za Beograd" dobila je sedam mandata.

Izborna lista "Mi - Glas iz naroda" dobila je šest mandata, dok je lista "Ivica Dačić – Toma Fila gradonačelnik Beograda" dobila pet mandata, saopštio je Beoinfo.

Skupština Beograda ima 110 odborničkih mesta.

Opozicija tvrdi da je SNS pokrao izbore

Parlamentarni i lokalni izbori u 65 opština i gradova, uključujući Beograd, održani su 17. decembra u Srbiji.

Od tada u Beogradu protestuje demokratska opozicija tvrdeći da su bili neregularni, što vlast Srpske napredne stranke negira.

Koalicija "Srbija protiv nasilja" zatražila je održavanje novih izbora po fer i demokratskim standardima.

Izvještaji domaćih i međunarodnih posmatračkih organizacija, uključujući misiju Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), ukazali su da je na izborima u Srbiji 17. decembra bilo izbornih nepravilnosti.

Kancelarija OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) 18. decembra saopštila je da su izbore obilježile neregularnosti, zloupotreba javnih sredstava, medijska dominacija predsjednika države Aleksandra Vučića, negativna kampanja i širenje straha.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.