KOD NJEGA SU DOLAZILI PAVLE VUISIĆ, PETAR KRALJ... Mujo radi na ulici više od 40 godina: Od ovog posla se skućio i školovao djecu

KOD NJEGA SU DOLAZILI PAVLE VUISIĆ, PETAR KRALJ... Mujo radi na ulici više od 40 godina: Od ovog posla se skućio i školovao djecu

U samom centru srpske prijestonice, na Trgu Republike Mustafa Mehmedović - Mujo otvorio je sebi radno mjesto. On je jedan od poslednjih čistača cipela u Srbiji, a preko njegovih ruku za sve ovo vrijeme prošlo je na hiljade pari obuće.

Pijre 40 godina otvorio je firmu čija je osnovna djelatnost bila glancanje cipela, i od tada bez zastoja radi punom parom.

Uspio je da se od ovog posla na beogradskoj kaldrmi skući, odškoluje djecu i obezbedi sigurnu budućnost. Jedini prekid i vrijeme za godišnji odmor mu je od jula do avgusta, jer mu tokom tog ljetnjeg peroda papuče unose pometnju u biznis, priča uz osmijeh ovaj Beograđanin i otkriva male tajne svog zanata.

- Svaka mušterija kada stavi cipelu na postolje, vidim odmah da li je potrebno pranje ili samo čišćenje. Zatim skidam prašinu sa cipela i onda se stavlja malin, poliranje i na kraju sledi glancanje. Potraje sve ukupno od 5 do 7 minuta. Pojedine mušterije imaju i posebne zahtjeve prilikom sređivanja, ali ono što je caka ovog posla jeste koji malin koristite - kazao je Mujo za agenciju RINA.

Da svoj posao radi dobro, kvalitetno i pošteno najbolje govore mušterije koje godinama unazad dolaze upravo da im Mujo očisti cipele.

- Počeo sam da čistim cipele kod Mujovog oca još od davne 1968. godine kada sam imao svega 20 godina, sada imam 78 i nikada nisam prekinuo tradiciju. Jer smatram da je jako bitno imati čiste cipele, djevojke prvo gledaju obuću pa onda sve ostalo - priča Mujova stalna mušterija.

Brojna poznata lica dolazila su na Trg Republike baš iz jednog razloga - da im obuća zasija posle Mujinog tretmana.

- Sve što je vredjelo u Beogradu, dolazilo je kod mene. Glumci, sportski radnici, pa i političari. U najdražem sjećanju mi je ostao Pavle Vujisić koji je volio da mu se nanese malina dovoljno da ne propušta vodu, ali svraćali su i Petar Kralj, Gidra Bojanić i mnogi drugi - priča Mehmedović.

On dodaje da poštenim radom može da se zaradi, a dobar primJer je i on sam.

- UspIo sam da odškolujem dvoje djece, koji su fakultetski obrazovani, a dobio sam i unučad. Obezbedioo sam krov na glavom za moju porodicu i ono što mi je bitno da je sve prema državi izmireno - zaključuje Mujo.

Ovaj vrijedni čovjek samo još jednom pokazuje da časno i pošteno zarađen dinar ima najveću vrijednost. Međutim, uprkos tome čistača cipela na ulicama gčavnog grada sve je manje.

                                                                                                                                                                                                                                             Piše:RINA

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.