Beba preminula u hrvatskoj bolnici, dok je čekala na usvajanje ili mjesto u domu

Beba preminula u hrvatskoj bolnici, dok je čekala na usvajanje ili mjesto u domu

Iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad (HZSR) i nadležnog Ministarstva socijalne politike tvrde da su od policije dobili podatke da je dijete umrlo zbog iznenadnog zastoja rada srca, odnosno da je uzrok tzv. smrt u krevecu

Beba od 20 mjeseci koja je, prema procjeni struke, odmah nakon rođenja trebalo da bude oduzeta roditeljima, preminula je sredinom decembra prošle godine u bolnici “Dr. Josip Benčević” u Slavonskom Brodu. Centar za socijalni rad tokom protekle gotovo dvije godine nije uspio da joj pronađe mjesto u prepunim domovima i udomiteljskim porodicama.

Postupak oduzimanja prava roditeljima da žive s djetetom pokrenut je na Opštinskom sudu u Slavonskom Brodu u aprilu 2022., ubrzo nakon što je beba stigla na svijet. Sud je čekao ključan podatak – gdje će dijete nastaviti da živi nakon što se oduzme roditeljima, bez čega se postupak ne može okončati. Međutim, zahtjevi za smještaj vraćali su se s odbijenicama. Pomoć nadležnog Ministarstva socijalne politike stručni tim slavonskobrodske socijalne službe zatražio je julu 2022. godine, piše Jutarnji list.

Dvojica braće preminulog djeteta uzrasta od tri i četiri godine, za koju je socijalna služba takođe u istom postupku tražila izdvajanje iz porodice, još uvijek žive s roditeljima, a koji se, prema procjeni struke, zbog intelektualnih teškoća ne mogu adekvatno brinuti o njima.

Policija istraživanjem nije utvrdila elemente kaznenog djela – tragova nasilja nije bilo. Izvještaj su poslali Županijskom državnom tužilaštvu u Slavonskom Brodu, a o uzroku smrti će izvjestiti čim naprave analizu “složene medicinske dokumentacije”.

Iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad (HZSR) i nadležnog Ministarstva socijalne politike tvrde da su od policije dobili podatke da je dijete umrlo zbog iznenadnog zastoja rada srca, odnosno da je uzrok tzv. smrt u krevecu. Sindrom iznenadne smrti bebe, ili skraćeno SIDS, neobjašnjiva je smrt koja nastupa obično tokom sna kod zdrave djece mlađe od godinu dana

Izvor:Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.