Filip Radulović zabranio isplatu bonusa upravi Barske plovidbe
Filip Radulović

Filip Radulović zabranio isplatu bonusa upravi Barske plovidbe

Ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović zabranio je isplatu bonusa dijelu članova uprave i menadžmenta kompanije Barska plovidba, saznaje Pobjeda iz izvora bliskih Ministarstvu i kompaniji. Odbor direktora Barske plovidbe donio je prošle sedmice odluku o isplati bonusa u visini od po tri prosječne zarade u preduzeću za tri člana Odbora direktora koji su predstavnici državnog kapitala - predsjednika borda Miloša Raičevića i članove Ivicu Pavlovića i Mehdia Karamanagu, te za vršioca dužnosti izvršnog direktora Mirsada Tršića, finansijsku direktoricu Draganu Mašanović i bonus u visini od pet prosječnih zarada za zamjenika izvršnog direktora Sava Markovića.

Bonusi

Za donošenje odluke o isplati bonusa bord barske kompanije nije konsultovao Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, tako da je Radulović dao nalog predstavnicima državnog kapitala u Odboru direktora da se ona stavi van snage i na taj način je osujetio namjeru uprave da, u situaciji u kojoj se Barska plovidba nalazi, budu isplaćeni bonusi dijelu članova uprave Barske plovidbe. Prethodno je Vlada najavila da Barska plovidba neće moći samostalno da plati julsku ratu kredita.

Iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva su prošle sedmice saopštili Pobjedi da je Barska plovidba prije desetak dana samostalno iz sopstvenih sredstava izmirila januarsku ratu kredita prema kineskoj Eksim banci u iznosu od 1,87 miliona dolara, dok Crnogorska plovidba nije mogla samostalno da servisira januarsku ratu od 2,47 miliona dolara bez pomoći Vlade.

Ukazali su da su brodarske kompanije već duži period u nezavidnoj situaciji, jer pored redovnih obaveza i kredita moraju da vraćaju i neusklađenu državnu pomoć.

– Imajući u vidu stanje na globalnom pomorskom tržištu, kao i činjenicu da crnogorska brodarska društva otežano posluju i da su opterećena kreditnim obavezama nastalim po osnovu izgradnje četiri broda za prevoz suvih rasutih tereta, kao i povraćajem neusklađene državne pomoći, analize koje su rađene u cilju racionalizacije njihovog poslovanja kao jedino održivo rješenje nameću restrukturiranje ovih brodarskih društava i konsolidaciju flote – kazali su ranije Pobjedi iz Ministarstva.

Barska kompanija je i prošle godine sama platila dvije rate kredita, dok je Crnogorska plovidba lani od ukupno pet miliona sama obezbijedila dva miliona dolara za Eksim banku, dok je ostatak od tri miliona morala da plati Vlada iz državnog budžeta.

Dugovi

Ove dvije brodarske kompanije vraćaju kredit za kupovinu četiri broda - ,,Bar“, ,,Budva“, ,,Kotor“ i ,,Dvadeset prvi maj“, za koji je garantovala Vlada, koja je do sada Kinezima platila 43,25 miliona dolara.

Iz Barske plovidbe su nedavno Pobjedi saopštili da je zbog kompleksnosti završnih knjiženja nezahvalno prognozirati poslovni rezultat na kraju prošle godine, međutim dodaju da kraj 2022. godine i prvih devet mjeseci prošle godine pokazuju pozitivan trend u poslovanju u iznosu od 1,38 miliona eura dok je ukupan rezultat 770,7 hiljada eura, zbog uticaja finansijskog rezultata koji nastaje sabiranjem troškova kamate, negativnih i pozitivnih kursnih razlika. Poslovanje Barske plovidbe u prošloj godini prevashodno je zavisilo od tržišta najamnina i ono je, kako kažu, u odnosu na 2022. godinu bilo lošije za 31,17 odsto, dok su i troškovi manji za 40,06 odsto. Iz Crnogorske plovidbe su Pobjedi nedavno kazali da još nemaju preliminarne podatke za svih 12 mjeseci u prošloj godini, ali da očekuju da će biti u plusu.

Pobjedi je ranije iz Agencije za zaštitu konkurencije (AZK) rečeno da je učešće države u otplati kredita za četiri broda ove dvije kompanije nezakonita državna pomoć. Do sada je iz budžeta za četiri broda obje kompanije plaćeno 46 miliona dolara. Od toga je za barsku kompaniju plaćeno 6,7 miliona dolara. Obje kompanije moraju kineskoj Eksim banci vratiti ukupno 127 miliona dolara, kao i kompletan dug budžetu, što će takođe biti u ratama.

 

Izvor: Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.