Ambasadori Kvinte traže povratak dinara na Kosovo
BEOGRAD-PRIŠTINA ILUSTRACIJA/ - SHUTTERSTOCJ

Ambasadori Kvinte traže povratak dinara na Kosovo

Nakon serije oglašavanja ambasadora zapadnih zemlja u vezi sa novom Uredbom Centralne banke Kosova o platnom prometu, danas je uslijedila zajednička izjava. Zabrinuti su zbog njenog uticaja na srpsku zajednicu i pozivaju na suspenziju odluke kako bi se omogućio „dovoljno dug period tranzicije“, prenosi KoSSev.

- Ambasade Francuske, Njemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država napominju da nedavna uredba Centralne banke Kosova o gotovinskom poslovanju, koja ima za cilj da smanji falsifikovanu gotovinu, zaštiti finansijsku stabilnost, kao i da poveća transparentnost tokova gotovine na Kosovu, ipak izaziva zabrinutost u pogledu uticaja, posebno na zajednice sa srpskom većinom - poručuju oni, prenosi KoSSev.

Navode i da su posebno zabrinuti zbog uticaja koji će uredba imati na škole i bolnice, za koje se, kako navode, trenutno „ne čini održivim nijedan alternativni proces“.

- Uredba će takođe imati direktan uticaj na svakodnevni život ogromne većine kosovskih Srba koji primaju isplate i finansijsku pomoć od Srbije - konstatovali su.

Ambasadori Kvinte podsjećaju i da su se ove nedjelje sastali sa kosovskim premijerom kako bi razgovarli o tome. Još jednom su pozvali na privremenu suspenziju Uredbe.

- Nakon razgovora o ovom pitanju sa premijerom u petak, Kvinta poziva na suspenziju primene uredbe kako bi se omogućio dovoljno dug period tranzicije, kao i na jasnu i efikasnu javnu komunikaciju - naveli su.

Konstatuju i da bi o ovom pitanju trebalo dalje da se razgovara u okviru dijaloga uz posredovanje Evropske unije.

I dok je Kvinta zahtijevala suspenziju Uredbe, nakon njhovog sastanka u petak, Kurti se oglasio sa pozivom upućenim svima da „poštuju ustavnost i zakonitost u zemlji i nezavisnost Centralne banke“. Naglasio je da je euro jedina dozvoljena valuta za platni promet.

KoSSev podsjeća da je Centralna banka Kosova krajem godine donojela Uredbu sa nizom pravila koja se tiču regulisanja prava za poslovanje valutama na Kosovu. Ova uredbom, kojom se predviđa da je jedina dozvoljena valuta na Kosovu euro, trebalo bi da 1. februara stupi na snagu.

Iako nije ni spomenut u samom tekstu Uredbe, tumači se da srpski dinar neće moći da se koristi za plaćanje od početka sledećeg mjeseca, odnosno oni koji ga koriste tretiraće se kao prekršioci zakona.

Samo dan prije nego što su mediji izvijestili o novoj uredbi KCB predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da Priština „razmatra ukidanje platnog prometa sa centralnom Srbijom“, ali, navodno, i „upad u poštanske štedionice“.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.