Inflacija i niska primanja otežavaju život građana na sjeveru: I najosnovnije namirnice kupuju na veresiju

Inflacija i niska primanja otežavaju život građana na sjeveru: I najosnovnije namirnice kupuju na veresiju

U skoro svim manjim prodavnicama postoje sveske u kojima se provjerene komšije, a takvih je znatan broj, upisuju kada na odloženo plaćanje kupuju ono što im je potrebno za ishranu. Sve se izmiruje kad stignu plata ili penzija, kaže jedan građanin Bijelog Polja

Januar je mjesec koji donosi finansijske izazove za mnoge, a ove godine su ti izazovi izraženiji nego ikad. Sa sve većom inflacijom i kontinuiranim rastom troškova, građani, posebno na sjeveru Crne Gore, suočavaju se s teškim ekonomskim teretom koji iz godinu u godinu postaje sve teži. Dok cijene osnovnih potrepština neprestano rastu, prihodi ostaju nepromijenjeni, ili čak padaju, ostavljajući mnoge da tavore u finansijskoj neizvjesnosti.

I ovaj januar predstavlja poseban izazov za zajednice koje se već dugo suočavaju sa dugotrajnim ekonomskim propadanjem i nedostatkom održivih ekonomskih uslova. Uprkos svakodnevnim naporima, situacija je veoma teška, a prvi mjesec nove godine, nakon kratkotrajnog prazničnog opuštanja, samo pojačava pritisak na već opterećene budžete i životni standard građana.

Bjelopoljci su jedinstveni su u ocjeni da su januar i februar najteži mjeseci tokom čitave godine što se tiče troškova života. Dosta je onih koji prilično isprazne kućne budžete tokom novogodišnjih i božićnih praznika, nakon čega slijede dva mjeseca u kojima se mukotrpno sastavlja kraj s krajem.

– U skoro svim manjim prodavnicama postoje sveske u kojima se provjerene komšije, a takvih je znatan broj, upisuju kada na odloženo plaćanje kupuju ono što im je potrebno za ishranu. Sve se izmiruje kada stignu plata ili penzija. Ipak, ima i onih koji su konstantno u velikim finansijskim problemima, pa taj dug ostaje i po više mjeseci – kaže jedan stariji Bjelopoljac.

Vlasnik prodavnice u strogom centru Bijelog Polja kaže da na taj način posluje posljednjih deset i više godina.

– Nije lako, ali moramo da radimo na ovaj način. Znamo sve probleme naših komšija i izlazimo im u susret. Sveska je, vjerujte, prepuna, a dugovanja pozamašna. Iako dosta gubimo ovim sistemom rada, drugačije ne možemo ni mi ni naše mušterije – kaže jedan vlasnik prodavnice koji je želio da ostane anoniman. Kupovina na crtu najučestalija je nakon praznika, a uglavnom se kupuje samo ono najpotrebnije. U manjim prodavnicama skoro da i nema dnevnog pazara, sve se upisuje u sveske, a kupci i prodavci čekaju kraj mjeseca.

– A ima i onih koji traže da im upišemo po nekoliko eura, a ne uzmu ništa – kaže vlasnik jedne prodavnice.

U nekoliko ovdašnjih pekara saznali smo da ima građana, i to na desetine, koji i hljeb uzimaju na crtu. Tu je najviše penzionera, od kojih jedan za "Dan" kaže da ovih dana uglavnom može da priušti samo najosnovnije.

– Ono malo crkavice što smo imali od penzije potrošismo i još se i zadužismo za ovu novu godinu. Uz to ode puno i na lijekove. A živimo skromno da skromnije ne može biti. Naša ekonomska situacija je već dugo katastrofalna. Kažu da će nam povećati penzije, ali će i to povećanje vjerovatno pojesti inflacija – rekao nam je taj Bjelopoljac.

Izvor:Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.