Putin: Ukrajina kriva za pad aviona kod Belgoroda, objaviću nalaze istrage
Vladimir Putin

Putin: Ukrajina kriva za pad aviona kod Belgoroda, objaviću nalaze istrage

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je danas obećao da će objelodaniti nalaze domaće istrage pada vojnog transportnog aviona za koji Moskva tvrdi da ga je oborila Ukrajina iako je navodno bila obavještena da su u njemu zarobljeni Ukrajinci, prenosi N1.rs.

U prvom javnom istupu u vezi s padom aviona u srijedu, Putin je potvrdio da su nađeni snimači parametara leta i razgiovoira pilota – „crne kutije“.

Ponovio je ono što su izjavljivali ruski zvaničnici: da je “sve bilo planirano“ za razmjenu ruskih za ukrajinske ratne zarobljenike tog dana kada se vojni Iljušin-76 sa 65 ukrajinskih zarobljenika srušio i izgoreo kod jednog sela u ruskoj oblasti Belgorod, nedaleko od granice Ukrajine.

“Iako su to znali, napali su taj avion. Ne znam da li su to učinili namjerno ili greškom, usled nepromišljenosti“, rekao je Putin na sastanku sa studentima.

Po njegovim riječima, činjenice iz istrage biće objelodanjene “da bi ukrajinski narod mogao da sazna šta se dogodilo“.

Vlasti regiona Belgoroda koji se graniči s Ukrajinom saopštile su da su poginula sva 74 putnika u avionu kada je pao – zarobljenici, šest članova posade i tri ruska vojnika.

Putin nije naveo dokaze koji bi potkrepili tvrdnju da je Ukrajina oborila avion. Te tvrdnje su iznosili i drugi ruski zvaničnici.

Ukrajinski zvaničnici nisu rekli da li je njihova vojska oborila avion, ali su tražili međunarodnu istragu.

Tvrdnje vlasti iz Moskve nije moguće provjeriti iz nezavisnih izvora.

Obje strane u ratu često koriste optužbe da pridobiju javno mnjenje kod kuće i u inostranstvu.

Pad aviona je izazvao lavinu teorija, ali nijedna strana nije to ničim potkrijepila.

Ukrajinski zvaničnici su potvrdili da je razmjena zarobljenika bila zakazana za srijedu, ali da je potom otkazana. Time su bacili sumnju na tvrdnju da su u Iljušinu bili zarobljenici.

Sugerisali su da je avion možda bio prijetnja, a rekli su i da Moskva nije tražila da neki dio vazdušnog prostora bude siguran za let u daro vrijeme, što je bio slučaj pri ranijim razmenama zarobljenika.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.