Knežević i Maslenjikov položili vijence na spomen-obilježje Vladimiru Visockom
Foto: DNP

Knežević i Maslenjikov položili vijence na spomen-obilježje Vladimiru Visockom

Milan Knežević, predsjednik DNP CG, i Vladislav Maslenjikov, izvanredni i opunomoćeni ambasador Ruske Federacije u Crnoj Gori, danas su položili vijence na spomen-obilježje Vladimiru Visockom u Podgorici, velikom ruskom pjesniku, koji je rođen na današnji dan, 25. januara 1938. godine.

“Crna Gora se može podičiti time da je 2004. podigla spomenik Visockom u Podgorici, sa gitarom u ruci, uz podršku Moskve, a spomenik je uradio ruski vajar Aleksandar Taratinov, jedini spomenik Visockom izvan granica bivšeg SSSR-a!Povodom dana rođenja Visockog treba pomenuti i njegovu poznatu pjesmu “Crnogorci“, o neustrašivim rodoljubima, Crnogorcima i Crnogorkama, uz odlomak: “Vodom napunjene šake / žurili su da ustima prinesu. / Štedjeli su vodu Crnogorci, / i od zaliha živjeli do tridesete. / A umirati časno bješe, / međ’ mecima i tamnim sabljama…“Vladimir Visocki je, u znak ljubavi prema Crnoj Gori, jednom prilikom istakao da bi, da nije rođen u Rusiji, Crna Gora bila njegova domovina”, navodi se u saopštenju DNP.

Kako dodaju Visocki ostaje u ruskoj i svjetskoj kulturi kao značajan stvaralac višestrukog talenta, pjevač, pjesnik, pozorišni i filmski glumac, koji je udario trajan pečat ruskoj kulturi dvadesetog vijeka.

“Od značaja je navesti i da je imao više nastupa u bivšoj SFRJ, i igrao u jednom filmu sovjetsko-jugoslovenske koprodukcije („Okovani šoferi“) na temu Drugog svjetskog rata na jugoslovenskim prostorima, a film je urađen u filmskom studiju u tadašnjem Titogradu, uz podršku „Mosfilma“.Snimajući u Crnoj Gori, Visocki je nastupao i na TV Titograd, govoreći o svom životnom putu, i recitovao stihove o Crnogorcima kao “Vslovenskim Spartancima“. Naknadno je opet dolazio u Crnu Goru gostujući sa „Pozorištem na Taganki“. Neka je slava Vladimiru Visockom, i njegovom neprolaznom opusu!”, zaključuje se u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.