Ruski avion srušio se u blizini granice s Ukrajinom, najmanje 65 mrtvih

Ruski avion srušio se u blizini granice s Ukrajinom, najmanje 65 mrtvih

Ruski transportni avion Iljušin-76 srušio se u srijedu u Belgorodskoj oblasti na granici s Ukrajinom, piše BBC.

Prema prvim izvještajima s lica mjesta, najmanje 65 osoba poginulo je u padu aviona.

Novinska agencija RIA Novosti izvijestila je da su među poginulima bili i zarobljeni ukrajinski vojnici. RIA Novosti piše da su se ukrajinski zarobljenici prebacivali u Belgorodsku oblasti kako bi navodno bili dio razmjene ratnih zarobljenika između Ukrajine i Rusije.

The Associated Press piše da je Ministarstvo obrane Ruske Federacije reklo da su u avionu bili zarobljeni ukrajinski vojnici, šest članova posade i tri osobe koje su ih pratile.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Kremlj zna za incident, ali nije htio on njemu da govori.

Nije poznato zašto je avion pao. Nije poznato ni je li neko preživio pad.

BBC piše da iz Ukrajine izlaze izvještaji da su ukrajinske snage srušile avion.

Prema pisanju novinskog portala Ukrajinska pravda, Glavni štab Oružanih snaga Ukrajine rekao je da je avion prevozio rakete za ruski sistem za protivvazdušnu odbranu S-300. Štab nije spomenuo ukrajinske ratne zarobljenike.

Avion Iljušin-76 koristi se za prevot vojnika, robe, vojne opreme i oružja. Posada aviona najčešće broji pet ljudi, a u njega stane do 90 putnika.

The Guardian navodi da je guverner Belgorodske oblasti rekao da su hitne službe i spasioci stigli na lice mjesta.

 

Izvor:Index.hr

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.