Težak život podstanara: Registra nema, a kirije sve veće
Ilustracija

Živković najavljuje proteste

Težak život podstanara: Registra nema, a kirije sve veće

Desetine hiljada porodica žive u Crnoj Gori kao podstanari, a od početka rata u Ukrajini suočavaju se sa brojnim izazovima, od kojih je najveći sve skuplja kirija.

Predsjednik Udruženja podstanara Dragan Živković podstanar je 23 godine, a za više od dvije decenije promijenio je 13 adresa.

"Često nismo bili u mogućnosti da istrpimo visinu kirije. Podstanari znaju kako to već ide", započeo je priču Živković za emisiju "Mreža" na TVCG. 

Govoreći o teškom životu podstanara u Podgorici, Živković tvrdi da je od početka rata u Ukrajini počela golgota za podstanarske porodice.

"Podstanarski život u principu nikad nije lak, vrlo je stresan. Međutim, posljednjih pogotovo godinu dana, svjedočimo nekoj nenormalnoj situaciji, potpuno neizdrživoj za podstanarske porodice. A kad pričamo o tome, pričamo o desetinama hiljada posstanarskih porodica, koje u ovom trenutku jedva uspijevaju, a neke čak i ne uspijevaju da izdrže ovaj tempo visine renti, a i inflaciju. U našem udruženju se svakodnevno suočavamo a brojnim pozivima i strašnim situacijama", kazao je on. 

Živković je stoga najavio da će u februaru organizovati proteste.

"Ono što bismo mi najviše voljeli jeste da se protesti nikad ne dogode. Da jednostavno sjednemo kao ljudi, porazgovaramo sa novim vlastima i resornim ministrima. Da vidimo šta možemo odmah da uradimo za nas podstanare i da to otprilike budu neke subvencijw na utrošenoj energiji, subvencija na kirije i slično. To bi bilo dovoljno za početak, da se barem donekle olakša život postanarima", naveo je Živković. 

Podsjetio je da u Crnoj Gori nemamo registar postanara.

"Mi dan danas ne znamo ko su nam podstanaro. U Udruženju smo prije par mjeseci pokrenuli inicijativu izrade registra. Već imamo skoro hiljadu registrovanih podstanarskih porodica", zaključio je Živković.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.