Poslanici EP zabrinuti zbog Mađarskog predsjedavanja EU
Ilustracija

Poslanici EP zabrinuti zbog Mađarskog predsjedavanja EU

Poslanici Evropskog parlamenta izrazili su u danas usvojenoj rezoluciji ozbiljnu zabrinutost oko dalje erozije demokratije, vladavine prava i osnovnih prava u Mađarskoj, postavljajući istovremeno pitanje da li će ta zemlja biti u stanju da ispuni dužnosti predsjedavanja EU.

Mađarska treba 1. jula da preuzme šestomjesečno predsjedavanje Savjetu EU od Belgije.

Europoslanici su upozorili da će dužnost predsjednika Evropskog savjeta, ako to mjesto bude upražnjeno, pasti na premijera Mađarske, tokom rotirajućeg predsjedavanja EU te zemlje.

Naime, predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel nedavno je najavio da će biti kandidat za izbore za Evropski parlament početkom juna i da će napustiti sadašnju funkciju u julu, prije isteka mandata.

U svjetlu toga, europoslanici traže od Savjeta da nađe rješenje kako bi suzbio rizike i zalažu se za reformu procesa odlučivanja u Savjetu, da bi se okončali zloupotreba prava na veto i ucjene, saopštio je Evropski parlament.

U rezoluciji Parlament osuđuje smišljene, stalne i sistematske napore mađarske vlade da potkopa osnivačke vrijednosti EU.

Posebne bojazni evroposlanici su u rezoluciji izrazili oko nedavno usvojenog paketa "za zaštitu nacionalnog suvereniteta" Mađarske, koji porede sa ruskim zakonom o stranim agentima.

Parlament je takođe izrazio žaljenje zbog odluke Evropske komisije da oslobodi Budimpešti do 10,2 milijarde eura prethodno zamrznutih sredstava, iako Mađarska nije realizovala sve tražene reforme.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.