AI dovodi u pitanje tvrdnju da je svaki ljudski otisak prsta jedinstven
Ilustracija

Preciznost modela 99,99 %

AI dovodi u pitanje tvrdnju da je svaki ljudski otisak prsta jedinstven

Naučnici s američkog Sveučilišta Columbia tvrde da njihov AI model može uporediti otiske različitih prstiju istih osoba s pouzdanošću od 99,99 odsto, dovodeći u pitanje konvencionalno vjerovanje u jedinstvenost pojedinačnih otisaka prstiju. To istraživanje dovodi u pitanje tradicionalni pristup analizi otisaka prstiju, koji se prvenstveno oslanja na sitnice i jedinstvene karakteristike uzoraka grebena trenja koje prsti ostavljaju na neporoznim površinama.

Za razliku od trenutne metodologije, AI model usredsredjen je na binarne uzorke, orijentaciju grebena, gustoću grebena i sitnice, naglašavajući vrtloge i petlje u blizini središta otiska prsta, poznate kao singularnost. Prema naučnicima, sličnosti otisaka različitih prstiju iste osobe uglavnom se objašnjavaju orijentacijom grebena.

Rezultati dobijeni na hiljadama uzoraka, a kakvi će tek biti s milionima uzoraka?

Uvježban na javnoj bazi podataka američke vlade s približno 60.000 otisaka prstiju i 525.000 slika, AI je pokazao dosljednu izvedbu među polnim i rasnim grupama. Naučnici predviđaju poboljšanu tačnost s većim skupovima podataka za obuku, predviđajući aplikacije kao što su davanje prioriteta forenzičkim tragovima, oslobađanje nedužnih osumnjičenika te stvaranje novih tragova za takozvane hladne slučajeve.

Viši direktor Columbia Engineeringa Aniv Ray ističe potencijal vještačke inteligencije u tom smislu. Zamislite samo kako će to dobro funkcionisati nakon što se uvježba na milionima, umjesto na hiljadama otisaka prstiju, kaže.

Međutim, studija se suočava s kritikama forenzičke zajednice, s anonimnim stručnim recenzentom i urednikom koji je odbacio rad, naglašavajući dobro uvriježeno uvjerenje da je “svaki otisak prsta jedinstven”. Uprkos potrebi za opsežnijim i raznovrsnijim skupom podataka, navedeno novo istraživanje izaziva uzbuđenje zbog naučnih otkrića vođenih vještačkom inteligencijom koja izazivaju dugogodišnje pretpostavke. Istraživanje je objavljenu u časopisu Science Advances.

Koautor istraživanja Hod Lipson naglašava šire implikacije te studije. Uskoro ćemo doživjeti eksploziju naučnih otkrića vođenih umjetnom inteligencijom od strane nestručnjaka, a stručna zajednica, uključujući akademsku zajednicu, treba da se pripremi za to, poručuje Lipson.

Iako studija otvara intrigantne mogućnosti za forenzičke primjene, pouzdanost rezultata AI-ja u kaznenim presudama ostaje neizvjesna, prenosi Zimo.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.