Nenezić: Rekonstrukcije Vlade će biti, samo je pitanje - sa kime?
Branislav Nenezić, Foto: SD

“Vlada počiva na trulom kompromisu“

Nenezić: Rekonstrukcije Vlade će biti, samo je pitanje - sa kime?

Do rekonstrukcije aktuelne vlade će sigurno doći, ali je pitanje hoće li ona biti u skladu sa sporazumom konstituenata vlasti ili sa drugim političkim subjektima, ocijenio je u intervjuu Pobjedi poslanik Socijaldemokrata Branislav Nenezić.

“Očekuje nas prilično interesantan rasplet i siguran sam da će biti iznenađenja u političkom životu Crne Gore“, poručio je Nenezić.

Kada je riječ o mogućnosti ponovnog spajanja SD i SDP-a u jednu partiju, Nenezić ističe da su svi politički subjekti, koji baštine ideju socijaldemokratije, njihovi politički partneri i kako je na svima njima istorijska odgovornost da građanima ponude očuvanje te ideje.

“Da li će to biti kroz neki savez ili udruženo političko djelovanje manje je važno. Ono što je bitno jeste da sve što je progresivno sačuvamo i da vrijednosti socijaldemokratije budu dio našeg života, da solidarnost bude dominantan obrazac ponašanja, jer time čuvamo građansku Crnu Goru kao dom svih nas“, ističe Nenezić.

Poručuje i da su u SD-u, ukoliko se ispostavi da je bilo zloupotreba u toku sprovođenja popisa, riješeni da preduzmu sve zakonski raspoložive korake kako bi spriječili manipulacije i falsifikat bilo koje vrste.

“Činjenica je da mi na današnji dan nemamo informacije dokle se stiglo sa nabavkom i realizacijom softverskog rješenja kao vida kontrole i to ne uliva povjerenje“, kazao je Nenezić.

Novinare Pobjede je zanimalo kakva je strategija Socijaldemokrata u odnosu na građane, što su planovi za naredni period?

Nenezić poručuje da je strategija Socijaldemokrata da se u biti posvete rješavanju onih problema koje građani imaju na svakodnevnom nivou.

Nastoje kako naglašava da čuju sve ono što jesu realni problemi i da, koristeći instrumente koji su na raspolaganju, dođu do konkretnih mjerljivih rješenja.

“Način na koji mi smatramo da politika treba da se praktikuje se najbolje vidi u opštinama gdje Socijaldemokrate participiraju u vlasti i zaista sa ponosom možemo reći da su naši kadrovi reprezenti kako treba, kroz održiva rješenja, ne kroz demagoška, već racionalna i smislena, rješavati sve one probleme koji pogađaju naše građane. Suština planova za naredni period je da radimo konkretno, predano, kako bismo našu Crnu Goru učinili boljim mjestom za život budućim generacijama koje dolaze. To znači da, najprije, moramo odbiti napade na samo građansko biće Crne Gore, potom jače nego ikada podržati proces reformisanja na svim nivoima kako bismo postali prva naredna članica Evropske unije“, ističe Nenezić.

Iz Socijaldemokratske partije je pomenuta mogućnost ponovnog spajanja te stranke sa Socijaldemokratama. Novinare Pobjede je zanimalo kakav je stav o tome i na čemu bi dvije stranke bazirale zajedničko djelovanje ukoliko do spajanja dođe?

“Najprije bih istakao da je ideja socijaldemokratije progresivna ideja koja treba da bude opšteprihvaćena. Duboko sam uvjeren da naše društvo u cjelini mora da bude socijaldemokratsko da bi opstalo kao građansko.

Svi politički subjekti koji to baštine su naši politički partneri na raznim nivoima kroz niz oblika saradnje. Na nama je možda i istorijska odgovornost da građanima ponudimo očuvanje te ideje. Da li će to biti kroz neki savez ili udruženo političko djelovanje manje je važno. Ono što je bitno jeste da sve što je progresivno sačuvamo i da vrijednosti socijaldemokratije budu dio našeg života, da solidarnost bude dominantan obrazac ponašanja, jer time čuvamo građansku Crnu Goru kao dom svih nas. I posebno treba naglasiti jedan momentum, a to je da naša javnost uvijek blagonaklono gleda kada politički subjekti prevaziđu određene razlike, žrtvuju možda neke “sebične“ interese i krenu putem saradnje na istim ideološkim osnovama“, kazao je Nenezić.

Popis stanovništa obilježila je “piši-briši“ afera. Upitan je šta će preduzeti ukoliko se ispostavi da je cilj upotrebe spornih olovaka bio falsifikovanje podataka građana?

Nenezić poručuje da je potrebno da nadležni državni organi daju svoj sud o tome.

“Sada svi osluškujemo šta će zvanično biti utvrđeno kao istina vezano za predmetni događaj. Ukoliko, nakon istrage, dobijemo podatke koji ukazuju da je došlo do zloupotreba, riješeni smo da snažno preduzmemo sve zakonski raspoložive korake kako bismo spriječili manipulacije i falsifikat bilo koje vrste. Radi se o pitanju koje je suštinski bitno za Crnu Goru u ovom momentu i nećemo biti nijemi posmatrači na bilo kakvu nepravilnost i nezakonitost, a sve u cilju zaštite Ustavom zagarantovanih prava naših građana“, kazao je Nenezić.

Upitan je u kojoj je fazi izrada softvera za kontrolu popisnih podataka i kada će on biti završen?

“Kada je riječ o softveru koji se planira koristiti, tu moramo jasno reći da je softver samo jedan od vidova kontrole, a da do eventualnog “krivljenja“ podataka, najprije, može doći na licu mjesta, a potom i prilikom unosa. Softver je prilika da se iskontroliše da li su određeni podaci unijeti na korektan način, ali cjelokupan proces kontrole prikupljanja podataka mora biti adekvatan. Činjenica je da mi na današnji dan nemamo informacije dokle se stiglo sa nabavkom i realizacijom softverskog rješenja kao vida kontrole i to ne uliva povjerenje“, jasan je Nenezić.

Upitan je da ocijeni rad aktuelne vlade i smatra li da će ona dočekati pun mandat?

Nenezić ističe da je Crna Gora poslije rekordno dugog pregovaranja dobila manjinsku vladu čija podrška je uslovljena od strane političkog subjekta, čiji ideološki principi nijesu u skladu sa ideološkim principima konstituenata sadašnje 44. vlade.

“Dakle, sam način formiranja ove vlade je odredio i način njenog funkcionisanja, a to je da se odvija po principu da svaki konstituent “vuče na svoju stranu“ i vodi svoju otuđenu politiku. Tako da danas imamo nakaradnu vladu koja se ne bavi suštinskim problemima i rješavanjem uzroka istih, već samo sprovođenjem populističkih najava iz lepeze predizbornih obećanja. Sigurno je da će doći do rekonstrukcije vlade, samo je pitanje da li će ona biti u skladu sa onim što je najavljeno nakon konstituisanja vlade ili će biti rekonstruisana u saradnji sa drugim političkim subjektima. U svakom slučaju, očekuje nas prilično interesantan rasplet i siguran sam da će biti iznenađenja u političkom životu Crne Gore“, kategoričan je Nenezić.

Prema Sporazumu konstituenata nove vlasti, partije nekadašnjeg DF-a bi u Vladu trebalo da uđu krajem 2024. ili početkom 2025. godine.

Novinare je zanimalo da li Nenezić smatra da će, kada se to desi, doći do promjene odnosa međunarodne zajednice prema Crnoj Gori?

NENEZIĆ: Očekujem da će, iako su trenutno kada je potencijalna rekonstrukcija vlade moguća najglasniji iz Demokratskog fronta, prije doći do “preslaganja“ političke scene u Crnoj Gori koje bi podrazumijevalo saradnju istinskih evropskih i građanskih partija u koje partije bivšeg Demokratskog fronta svakako ne spadaju. Ono što je trenutno aktuelno i jako opasno po budućnost Crne Gore je da aktuelna vlada počiva na “trulom“ kompromisu sa onim političkim snagama koje ne vide Crnu Goru u Evropskoj uniji i koje iz prikrajka vrebaju priliku da ostvare svoje skrivene ciljeve. Imajući u vidu tu nespornu činjenicu, normalno je i za očekivati je da će doći do reakcije međunarodne zajednice pri čemu naglašavam da ona već postoji, a za šta je dovoljno vidjeti kako naši zvaničnici bivaju “uzdržano“ primljeni od strane naših partnera, počev od premijera Spajića“, poručio je Nenezić.

Politički motivi najave o jeziku

Lider Demokratske narodne partije Milan Knežević najavljuje uvođenje srpskog jezika kao službenog kroz dopune Ustava. Novinare je zanimalo Nenezićev stav o tome? Je li politički trenutak u Crnoj Gori takav da je to moguće izvesti?

Nenezić smatra da je izjava poslanika Kneževića dominanto politički motivisana.

“To je izjava kojom on, kao nosilac liste DF-a na izborima, koja je suštinski sada van izvršne vlasti, pokušava da zadrži poljuljano povjerenje birača Demokratskog fronta koje je izgubljeno nakon transformacije koju je preuzimanjem funkcije predsjednika Skupštine doživio lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić.

Ustavom je definisana procedura izmjena ustavnih odredbi, tako da te najave treba svrstati u ravan dnevno političkih tema za jednokratnu upotrebu. Na kraju, treba ipak sačekati da izađu zvanični rezultati popisa. Ne bi me iznenadilo da oni koji očekuju neke “promjene“ ponovo budu razočarani i počnu slati poruke da je i ovaj proces u Crnoj Gori neregularan“, zaključio je Nenezić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.