Vašington post: SAD brine da bi Netanjahu mogao da započne rat i u Libanu
Benjamin Netanjahu, Foto: AP

Vašington post: SAD brine da bi Netanjahu mogao da započne rat i u Libanu

Zvaničnici u administraciji predsjednika SAD Džozefa Bajdena brinu da bi premijer Izraela Benjamin Netanjahu mogao započeti rat protiv libanskog Hezbolaha kako bi učvrstio svoj položaj u zemlji i spasio političku karijeru – objavio je Vašington post.

Netanjahuova popularnost je opala od početka rata sa palestinskim Hamasom, jer javnost dobar dio krivice za propuste koji su omogućili napade palestinskih ekstremista svaljuje na njega.

Mnogi visoki izraelski zvaničnici su više puta rekli da Hezbolah mora biti potisnut sa izraelsko-libanske granice u skladu sa Rezolucijom 1701 Savjeta bezbjednosti iz 2006. godine, obavezujući se da će se to postići vojno, ako ne može diplomatski.

Američki list citira više od deset neimanovanih zvaničnika Bajdenove administracije i diplomata u tekstu u kojom se navodi da su dva visoka izaslanika, Amos Hohštajn i državni sekretar SAD poslati u Izrael da spriječe rat između Izraela i proiranskog Hezbolaha.

U izvještaju se navodi i da je napetost između Izraela i SAD pojačana dijelom i zbog toga što je izraelska vojska navodno 34 puta pogodila punktove koji pripadaju libanskim oružanim snagama, koje imaju podršku SAD.

Član ratnog kabineta Izraela i bivši načelnik generalštaba, Beni Ganc je međutim, kako se čini, nastojao da odbrani Netanjahua od izvještaja Vašington posta i na platformi Iks je objavio da se jedino vodi račina „o bezbjednosti Izraela i ni o čemu više“, te da je to dužnost zvaničnika prema zemlji i njenim građanima.

Ganc je naveo da svijet mora znati da je Hezbolah inicirao eskalaciju i da je Izrael zainteresovan za diplomatsko rješenje, ali da će, ako ga nema, „Izrael i izraelska vojska ukloniti pretnju“, kao i da svi članovi ratnog kabineta dijele taj stav.

Premijer Netanjahu je u međuvremenu, na početku današnje sjednice Vlade, upozorio Hezbolah poslije eskalacije prekograničnih sukoba tokom vikenda, prenijeli su izraelski mediji.

“Sugerišem da teroristička organizacija Hezbolah nauči lekciju koju je Hamas već naučio u proteklim mjesecima, da ni jedan terorista nije imun. Odlučni smo da štitimo naše građane i vratimo stanovnike sjevera bezbjedno u njihove domove. To je naš nacionalni cilj “, rekao je Netanjahu, misleći na građane Izraela koji su evakuisani sa sjevera zemlje zbog skoro svakodnevnih prekograničnih sukoba.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.