Jovanić i Knežević izašli iz pritvora

Jovanić i Knežević izašli iz pritvora

Bivši predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić izašao je danas iz Istražnog zatvora. Podsjetimo Viši sud u Podgorici prihvatio je ranije jemstvo koje je ponuđeno za Jovanića. Suspendovani pomoćnik direktora Uprave policije Dejan Knežević, takođe je napustio Istražni zatvor, saznaje portal Standard.

Podsjetimo, Viši sud u Podgorici prihvatio je ranije jemstvo koje je ponuđeno za Jovanića.

Za Jovanića je porodica ponudila jemstvo u iznosu od 768 hiljada eura u nekretninama.

Njegov izlazak iz pritvora čekao se zbog reorganizacije Uprave prihoda i carina jer nije bilo moguće upisati hipoteku na nekretnine kojima su porodice i prijatelji garantovali slobodu.

Jovanić je bio u pritvoru od 9. maja 2022, kada je uhapšen kao osumnjičeni za stvaranja kriminalne organizacije i zloupotrebe položaja u stečajnim postupcima.

Jovaniću se sudi povodom optužbi da je formirao kriminalnu organizaciju, u kojoj su stečajni upravnici, procjenitelji i vlasnici firmi za obezbjeđenje u stečajnim postupcima, te da je oštetio državu i osam kompanija za značajne iznose.

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužicu protiv Jovanića, stečajnih upravnika Saše Zejaka, Snežane Jović, Sanje Lješković, Ranka Radinovića, Dejana Golubovića, Sretena Mrvaljevića, ali i Pavića Globarevića, Stane Čelebić, Darka Perovića, Omera Markišića, Danijele i Dušana Lakovića i preduzeća „Titan security“ pa „Securitas Montenegro“ Podgorica, „Top force system“ Nikšić i „Ogimar MNE“ Podgorica.

U slučaju Dejana Kneževića Apelacini sud je preinačio odluku Višeg suda i prihvatio jemstvo od 760.000 eura u nekretninama koje su njegovi prijatelji ponudili kao garanciju da on neće pobjeći tokom sudskog postupka.

Podsjećamo, krivično vanraspravno vijeće Višeg suda u Podgorici potvrdilo je još u februaru optužnicu Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore podignutu protiv pomenutih osoba zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije.

“Nakon održanog ročišta, uvida u spise predmeta, ovaj sud je utvrdio da ne postoje greške niti nedostaci u optužnici i da optužnica sadrži sve elemente koje optužnica mora sadržati, a koji su propisani odredbom člana 292 Zakonika o krivičnom postupku. Iz dokaza prikupljenih u istrazi proizilazi da su okrivljeni osnovano sumnjivi da su izvršili krivična djela koja im se optužnicom stavljaju na teret”, saopšteno je ranije iz Višeg suda.

 

Izvor: Standard

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.