U UIKS-u 442 pritvorenika, uskoro izgradnja novog objekta za potrebe Istražnog zatvora

U UIKS-u 442 pritvorenika, uskoro izgradnja novog objekta za potrebe Istražnog zatvora

Uzatvorima u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) trenutno se nalaze 442 pritvorena lica, od čega je 17 žena.

”Od navedenog broja pritvorenih lica, njih 70 je izmješteno u Zatvor za kratke kazne, stoga je trenutni broj pritvorenih lica konkretno u Istražnom zatvoru Podgorica 372, dok je kapacitet 292 mjesta”, kazali su iz UIKS-a.

Naglašavaju da će, zbog nedovoljnih kapaciteta, u narednom periodu biti planirane aktivnosti za izgradnju novog objekta za potrebe Istražnog zatvora, dodajući da su u toku radovi na izmještanju Sektora za zdravstvenu zaštitu iz prostorija koje su smještene u zgradi Istražnog zatvora.

”Smještajni kapacitet novog objekta biće otprilike oko 200 mjesta. Očekuje se da se na taj način povećaju smještajni kapaciteti za dodatnih 70 mjesta. Stoga ćemo postići uslove da obezbijedimo standard od minimum 4m², što će u značajnom unaprijediti uslove smještaja, materijalne uslove, a samim tim podići standarde i kvalitet smještaja pritvorenih lica. Cijenimo da ćemo ovim projektom u potpunosti moći da odgovorimo svim potrebama Istražnog zatvora”, navode iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Takođe, kako su naveli iz UIKS-a, u prethodnom periodu se intervenisalo i premještanjem određenog broja pritvorenih lica u pritvorski dio Zatvora Bijelo Polje.

Oduzeta 133 mobilna telefona, 35 improvizovanih bodeža…


Zatvorski službenici su tokom 2023. godine, prilikom pretresa soba i prostorija koje koriste osuđena i pritvorena lica, pronašli i oduzeli 133 mobilna telefona, oko 100 punjača za mobilne telefone, kao i 20 SIM kartica.

Godinu ranije u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija zaplijenjena su 193 mobilna telefona.

”Takođe, zatvorska policija oduzela je pet baterija za mobilne telefone, 16 PVC zamotuljaka nepoznate vrste, sadržaja i porijekla koje je proslijedila Upravi policije radi utvrđivanja sadržaja, 14 ampula sa nepoznatom tečnošću, određenu količinu medicinskih igli i medicinskih špriceva”, naglašavaju iz UIKS-a.

Osim toga, dodaju, oduzeto je 35 improvizovanih bodeža, osam šipki te određena količina tableta.

”Na glavnoj prijavnici UIKS-a, prilikom pretresa lica i stvari koja dolaze u Upravu po raznom osnovu, pronađeno je i oduzeto: 13 mobilnih telefona, jedan punjač za mobilni telefon, 10 SIM kartica, osam tableta, šest PVC zamotuljaka, nepoznate vrste, sadržaja i porijekla (proslijeđeno Upravi policije radi utvrđivanja sadržaja)”, kazali su u UIKS-u.

Prema podacima Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, tokom 2023. godine u toj ustanovi preminulo je 12 osoba.

U 2023. godini sklopljena dva braka


U UIKS-u su tokom 2023. godine sklopljena dva braka i nije bilo prijava za seksualne napade.

 

Izvor: Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.