Pilates za muškarce
Pilates za muškarce

Vježbe zatežu mišiće i uklanjaju stres

Pilates za muškarce

Snažna muskulatura, izdržljivost, jačina, fleksibilnost, balans, efikasnost pokreta glavna su obilježja pilatesa. To su ujedno i osnovni faktori kojima svaki muškarac teži da postigne u okviru treninga. Pilates na specifičan način balansira vježbe snage i gipkosti, jačajući duboku i površinsku muskulaturu, čineći tijelo pokretljivijim. Pilates će preoblikovati tijelo povećavajući ukupan tonus i snagu svih mišića, posebno će učvrstiti abdominalne mišiće kao i mišiće ledja i zadnjice. Takođe ovim

Svakodnevni trening

Pilates metod je cjelovit i detaljan program mentalnog i fizičkog treninga sa širokim opsegom potencijalnih vežbi. S obzirom na fantastične rezultate koje dokazano pruža pilates metod profesionalni sportisti su uveli pilates kao sastavni dio svakodnevnog treninga. Fudbalski i ragbi timovi obavezno prije ili poslije treninga praktikuju vježbe pilatesa i njihov učinak je znatno poboljšan! Pilates upotpunjuje njihove uobičajene treninge, smanjuje mišićnu neravnotežu nastalu zbog uobičajenog načina treniranja, jer na jedan specifičan način balansira vježbe snage i gipkosti. Uz pomoć mnogobrojnih vježbi istezanja, povećava fleksibilnost, a samim tim smanjuje mogućnost nastanka povreda, kao što pomaže u rehabilitaciji starih ili novonastalih povreda. Funkcionalan trening pomaže da se poboljša motorika, koordinacija, gipkost i pravilno držanje.

Vježbe sa loptom

Za “fit ball pilates” kao rekvizit koristi se velika pilates lopta (swiss ball). Za razliku od bilo kojeg drugog dijela opreme i strunjače, lopta nema stabilnu bazu oslonca. Održavanje ravnoteže na nestabilnoj lopti protiv sile gravitacije zahtijeva angažovanje mnogih dubokih mišića stabilizatora. Većina tih mišića se premalo koristi što dovodi do najuobičajenijih povreda koljena, zglobova, ramena ili leđa. Osim što jača tijelo, lopta za vježbanje poboljšava propriocepciju – svjesnost o pokretu tijela i položaju djelova tijela u prostoru. Ona se koristi i u rehabilitaciji, fizioterapiji i u poboljšanju propriocepcije i intenziteta, npr. atletskog treninga. Povećanje brzine vježbanja i sužavanje baze oslonca, dodatni je podsticaj razvoja propriocepcije. Ovaj način vježbi pomaže vrhunskim sportistima da sa puno više snage i kontrole pokreta udaraju, trče i skaču! Posturalni mišići koji su odgovorni za tjelesno držanje nalaze se u blizini karlice i održavaju je uspravnom. Loše držanje dovodi do slabljenja tih dubokih (posturalnih) mišića uz karlicu. Nasuprot tome, sjedenje na lopti je izuzetno korisno za leđa, jer aktivira rad mišića: tijelo se neprestano prilagođava kako bi održalo ravnotežu. Sjedenje na lopti vremenom ponovo educira mišiće odgovorne za tjelesno držanje i vraća tijela ponovo u ravnotežu. Sva snaga ide iz „centra“, a to su upravo ovi mišići koji okružuju i podržavaju pojasni dio tijela. Kao što stablo drveta daje drvetu stabilnost, tako i “core” mišići održavaju stabilnost cijelog tijela. Ovi mišići štite unutrašnje organe i drže kičmeni stub uspravnim.

(Izvor:Pobjeda)