Jelušić: Ne može postojati isti aršin za žene i muškarce kad je nasilje u pitanju
Božena Jelušić

Jelušić: Ne može postojati isti aršin za žene i muškarce kad je nasilje u pitanju

Funkcionerka GP URA Božena Jelušić poručila je za portal Javnog servisa rtcg.me da svjedočimo da je odluka suda u Kolašinu nakon slučaja nasilja diskutabilna, te da uprkos formalnoj ravnopravnosti prisustvujemo porastu svih oblika nasilja nad ženama.

Slučaj sudske presude u kojoj je Kolašinka M.Ž. kažnjena novčano zbog prekoračenja nužne odbrane nakon što je napadnuta od državljanina Turske U.E. izazvao je brojne reakcije. Državljanin Turske U.E. je 4. avgusta na kolašinskom Trgu Vukmana Kruščića napao M.Ž. koja ga je, nakon što ju je uhvatio za bradu, a potom i za intimni dio tijela udarila više puta. Njoj se na teret stavlja prekršaj iz člana 10. stav 2 Zakona o javnom redu i miru.

Stoga M.Ž. mora da plati i sudske troškove, te troškove sudskog tumača za turski jezik. Sudija za prekršaje Alija Beganović je oboje učesnika tog incidenta proglasio krivim zbog kršenja Zakona o javnom redu.

- Trebalo bi da se kazne pooštre, tako da bi bile odvraćajuće za nasilnike. Ne može postojati isti aršin za žene i muškarce kad je nasilje u pitanju, jer je na djelu dugotrajna tradacija represije, običaja i rodno neutralnih propisa na žene, koji suštinski produžavaju represiju - kazala je Jelušić.

Ona ocjenjuje da se u ovom slučaju kažnjava i to što je napadnuta žena slučajno bila jača i izašla iz rodnog rova namijenjenog ženi kao žrtvi.

- Odluka suda je sramotna, nimalo odvraćajuća, kakve bi trebalo da budu kazne za nasilnike - poručuje Jelušić.

Povodom ovog događaja, reagovali su i iz Alijanse žena DPS-a, tražeći dopunu zakona u oblastima seksualnog i rodno zasnovanog nasilja.

 

Izvor: RTCG

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.