SD: Prihvaćeni predlozi poslanika Mugoše vezani za budžet

Predlozi vezani za budžet za sljedeću godinu koje je podnio potpredsjednik SD-a i predsjednik poslaničkog kluba Socijaldemokrata u Skupštini Crne Gore prihvaćeni su od strane Vlade kao predlagača Zakona o budžetu za 2024. godinu, kao i od poslanika parlamentarne većine i opozicije.

Prihvaćen je predlog poslanika Mugoše da Vlada Crne Gore  kroz izmjene Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti predvidi povećanje iznosa određenih materijalnih davanja (MOP, tuđa njega i dr.). Takođe, prihvaćen je i predlog da se zaduži Vlada da sprovede neophodne aktivnosti u pravcu izrade strategije demografskog razvoja, strategije borbe protiv siromaštva, kao i u pravcu realizacije besplatnog prevoza učenika i besplatne užine za djecu iz socijalno ranjivih kategorija. 

“Sredstva za sprovođenje navedenih aktivnosti, u skladu sa dinamikom realizacije, predložio sam (što je i usvojeno) da se obezbijede ne kroz dodatne teoškove već kroz racionalizaciju određenih budžetskih izdataka (ugovora o djelu, rashoda za administrativni materijal, konsuktantske usluge i sl…)”, navodi Mugoša.

Usvojen je i predlog poslanika Mugoše koji se prema njegovim riječima odnosi na ispravljanje nepravde prema jedinoj kategoriji zdravstvenih radnika sa završenim odgovarajućim integrisanim akademskim studijama zdravstvene struke (farmaceutima) koja nije uvrštena u Zakon o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, čime je vrijednost koeficijenta njihove zarade ostala na mnogo nižem nivou u odnosu na ostale kategorije zdravstvenih radnika koje su uvrštene u navedeni Zakon. Tim usvojenim predlogom zadužena je Vlada da kroz dopune Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru uvrsti u Zakon farmaceute i definiše vrijednost korficijenta njihove zarade na pravedan, odnosno adekvatan način.

Na kraju, da bi se u kontinuitetu pratila dinamika realizacije kapitalnih projekata, prihvaćen je predlog poslanika Mugoše da Vlada Crne Gore kvartalno izvještava Skupštinu o stepenu izvršenosti i aktivnostima koje se sprovode na realizaciji kapitalnog budžeta definisanog Zakonom o budžetu Crne Gore za 2024. godinu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.