Vučić: Novih izbora neće biti, osim ako tako ne odluče institucije ili ako ne bude većine

Vučić: Novih izbora neće biti, osim ako tako ne odluče institucije ili ako ne bude većine

Vučić je rekao da u januaru očekuje konstituisanje novog saziva Skupštine Srbije i da se nada će nova Vlada biti formirana do početka marta.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da novih izbora u toj zemlji neće biti, osim ako tako ne odluče nadležne institucije ili u slučaju da ne bude skupštinske većine.

U obraćanju građanima iz Predsjedništva Srbije, Vučić je kazao da su izbori 17. decembra protekli "mirnije nego ikada u savremenoj srpskoj istoriji".

"Čestitam građanima na demokratski izraženoj volji. Gotovo da nije bilo fizičkog incidenta među učesnicima izbora, osim napada na posmatrače Crte u Odžacima. Interesantno je da tokom kampanje nije bilo fizičkih incidenata, to se nikada u Srbije nije dogodilo", rekao je Vučić.

On je rekao da uporedna analiza dostavljenih prigovora i žalbi pokazuje da su poslije izbora prošle godine podnijete 53 žalbe RIK-u, a poslije nedjeljnih izbora "svega devet".

"Gradskoj izbornoj komisiji u Beogradu je tada podnijeto 528 prigovora i 473 žalbe, a ove godine po 15 prigovora i žalbi. To je 30-35 puta manje. Govorimo o činjenicama", rekao je Vučić.

Kazao je da je srećan što je RIK uputio ministarstvima unutrašnjih poslova i državne uprave i lokalne samouprave zahtjev da provjere "poimence" svakog čovjeka sa navodnog spiska "fantomskih" birača kog je u javnost iznijela lista Srbija protiv nasilja.

"Stiglo je 496 poziva od kojih je 487 mnogo ranije, najmanje četiri godine ranije upisano na istom biračkom mestu, a svih 496 je uredno upisano u birački spisak, nijedan nije fantomski birač. To prije svega govorim o parlamentarnim izborima. Svega devetoro je upisano 2022. godine, njih šestoro je mijenjalo prebivalište u Beogradu, a troje je došlo iz centralne Srbije. Eto o kakvim se lažovima radi", rekao je Vučić.

Dodao je da u januaru očekuje konstituisanje novog saziva Skupštine Srbije i da se nada će nova Vlada biti formirana do početka marta, prenose Vijesti.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.